13.02.2023 - 19:35
|
Actualització: 13.02.2023 - 20:18
L’ús del català en les actuacions dels advocats del torn d’ofici i assistència al detingut (TOAD) ha augmentat d’un 43% al llarg del 2022. L’any passat es van fer 10.726 intervencions en català, una xifra significativament superior a la de 2021, quan se’n van registrar 7.483. El nombre de lletrats i lletrades del TOAD que s’han inscrit voluntàriament al pla de foment del català que promouen Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana també ha augmentat. Actualment, n’hi ha 1.289, i suposa el 20,3% del total de professionals que treballen en el torn d’ofici. Fa un any, aquest percentatge era d’un 16,4%.
Aquestes dades s’han analitzat avui en la reunió de treball que han fet la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna, i una de les deganes responsable de la Comissió del Torn d’Ofici del Consell, Eulàlia Barros, amb la secretària d’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar.
Recentment, el govern va acordar de prorrogar per a enguany el conveni amb el Consell de l’Advocacia Catalana per fomentar el català en l’àmbit de la justícia gratuïta. D’aquesta manera, s’ha donat continuïtat al programa específic de foment de l’ús del català en les actuacions processals de l’advocacia en l’àmbit de la prestació del servei d’assistència jurídica gratuïta.
Els professionals del torn d’ofici inscrits voluntàriament al programa reben una bonificació de vint euros addicionals per a cada actuació feta en català i, alhora, assumeixen el compromís de fer efectiu el dret d’opció lingüística dels seus defensats.