10.08.2021 - 16:54
|
Actualització: 10.08.2021 - 21:56
Una cinquena part de l’augment de la factura de la llum és per l’encariment dels drets d’emissió de diòxid de carboni. És la conclusió que extreu del Banc d’Espanya a l’informe El paper dels costos dels drets d’emissió de CO₂, publicat avui i que analitza com influeixen diversos factors en l’alteració del preu de l’electricitat a l’estat espanyol. Segons que indica el regulador, l’import dels drets d’emissió entre final del 2020 i maig del 2021 s’ha duplicat i ha superat per primera vegada els 50 euros per tona de CO₂, després dels nous objectius sobre la reducció d’emissions que es va proposar la Comissió Europea. Les empreses generadores d’electricitat traslladen els sobrecosts a la factura que paguen els consumidors.
Tal com indica l’informe del Banc d’Espanya, el preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni es va mantenir estable entre el 2013 i el 2018, fet que no va influir en la tarifa de la llum. Però els preus van passar de ser menys de 10 euros per tona de CO₂ als prop de 56 euros per tona.
Un altre factor important per a explicar l’augment de la factura de la llum és el creixement del preu del gas, la matèria primera que fan servir les centrals de cicle combinat. A final del 2020, el gas tenia un import mitjà de 18,2 euros per MWh a l’estat espanyol, una xifra que es va elevar als 28,7 euros per MWh el juny del 2021.
Segons el Banc d’Espanya, l’impacte d’aquests factors a l’estat espanyol ha estat més gran que no en uns altres països europeus. En aquest sentit, l’encariment dels preus de l’electricitat explicaria una tercera part de l’increment de l’Índex de Preus al Consum (IPC) durant el darrer semestre.