[ÀUDIO] Cuixart, Bonet i el Catalangate, protagonistes del podcast de l’editor de The New Yorker

  • El periodista Ronan Farrow explica que ha visitat la seu de NSO Group, però que els executius de l'empresa no volen parlar dels abusos comesos amb Pegasus

VilaWeb

Redacció

25.04.2022 - 10:58
Actualització: 25.04.2022 - 16:25

L’escàndol de l’espionatge amb Pegasus continua portant cua. L’editor de The New Yorker, David Remnick, ha convidat el periodista Ronan Farrow –autor del reportatge que ha destapat tot l’entramat d’escoltes i infeccions– al podcast Radio Hour per a parlar-ne, sobretot en relació amb el cas català, en què més d’una seixantena de polítics i activistes independentistes van ser víctimes del programari.

En aquest sentit, Farrow diu que ha visitat la seu de NSO Group, l’empresa que ha creat el programari, i explica que els enginyers informàtics estan orgullosos de les seves tècniques de desencriptació i d’intervenció de mòbils. “Estan convençuts que tenen una eina molt potent per a ajudar a les forces de seguretat”, afegeix.

Quan van provar Pegasus en un intent de detenció exprés de Puigdemont i Comín 

Crònica de l’assalt al mòbil de dos prestigiosos metges catalans amb Pegasus 

De totes maneres, quan Remnick pregunta sobre el mal ús i els abusos que s’han comès amb Pegasus, Farrow diu que els executius de la companyia s’escuden en la confidencialitat dels contractes i de les investigacions de les forces de seguretat per no donar detalls específics sobre Catalunya o qualsevol lloc on s’hagi espiat la dissidència.

Intervenció de Cuixart i Bonet

En el podcast, també hi intervenen dues víctimes de l’espionatge, Txell Bonet i Jordi Cuixart. La periodista explica que es va assabentar que li havien infectat el telèfon després de visitar l’ex-president d’Òmnium Cultural a la presó. “Vivia sola amb un nen i estava embarassada d’un altre”, diu.

A més, expressa el seu neguit per la indefensió que generen aquesta mena de pràctiques d’espionatge que rebenten qualsevol sensació d’intimitat. “No saps què passarà amb tu i amb la informació que tenen de tu. No saps si serà manipulada per a crear notícies falses o fabricar proves”, afegeix.

D’altra banda, Cuixart assenyala el desemparament que van sofrir ell i altres dirigents independentistes empresonats arran de l’espionatge. “És molt difícil defensar-te, si la fiscalia sap perfectament quina és la teva estratègia […] Però no tan sols això, també sabien què preparàvem com a protesta en contra de la sentència”, assegura.

De totes maneres, l’ex-president d’Òmnium recomana a totes les futures víctimes de Pegasus que mantinguin la calma, malgrat la indignació i ràbia pel fet de ser espiat. “És important de mantenir la calma, perquè si no, acaba havent-hi paranoia. T’imagines que tens micròfons a casa o que algú et segueix pel carrer […] Els mòbils ajuden la humanitat a avançar, però també són l’eina criminal més important que tenim a la butxaca”, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor