01.07.2024 - 08:41
|
Actualització: 01.07.2024 - 08:52
El jutge Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i instructor de l’anomenada operació Vólkhov sobre una suposada trama russa de suport a l’independentisme català, va vantar-se d’haver maniobrat per aturar la llei d’amnistia i, de retruc, fer mal al govern espanyol. Així ho mostren uns enregistraments de converses privades d’Aguirre amb funcionaris de Justícia que ha publicat Diario Red.
El primer dels àudios fou enregistrat el 31 de gener, l’endemà de la votació fallida de la llei d’amnistia al congrés espanyol. Aleshores, el PSOE es va negar a incloure al text de la llei unes esmenes de Junts que pretenien d’incloure més protecció contra els delictes de terrorisme i de traïció, precisament per moviments amenaçadors com el d’Aguirre, que havia acusat Carles Puigdemont de traïció. Com que el PSOE no va voler acceptar les esmenes, Junts va votar contra la llei, que va haver de tornar a la Comissió de Justícia i se’n va endarrerir la tramitació.
Justament, a l’àudio publicat per Diario Red, Aguirre s’atribueix aquest entrebanc en la tramitació de l’amnistia: “Em diuen que, ahir, la llei d’amnistia es va tombar per mi.”
La seqüència d’esdeveniments és la següent: el 29 de gener, Aguirre va dictar una pròrroga de sis mesos en la instrucció del cas Vólkhov tot i que l’Audiència de Barcelona li havia dit que havia de tancar la instrucció perquè feia més d’un any que no tenia indicis nous. A la pròrroga, Aguirre va obrir la porta per primera vegada a la possibilitat d’imputar Puigdemont i més dirigents independentistes pel delicte de traïció, que no era inclòs a la llei d’amnistia.
A més, un dia abans de la votació al congrés espanyol, Aguirre va concedir una entrevista a la televisió alemanya Das Erste, en què parlava obertament de la investigació en curs, una actitud insòlita, i denunciava una suposada influència directa de Rússia en el procés independentista de Catalunya. Aquesta entrevista, juntament amb la filtració d’informació judicial a la premsa alemanya, forma part d’una estratègia d’Aguirre per a donar una dimensió internacional a les seves actuacions, segons les fonts judicials consultades per Canal Red.
Al segon àudio, que Diario Red situa a l’abril, Aguirre fa referència a les conseqüències polítiques de les seves accions: “Al govern [espanyol], li queden dos telenotícies alemanys. Dos. I ja està. A prendre pel sac. Llavors, hi ha gent que ja se situa. Ha pres partit, i el partit sóc jo.”
Uns dies abans de la publicació d’una nova interlocutòria insòlita per a esquivar la llei d’amnistia –en la qual involucrava els periodistes Carles Porta i Natàlia Boronat– la cadena pública alemanya SWR Fernsehen, que emet als estats de Baden-Württemberg i Renània-Palatinat, va tornar a parlar d’una suposada ingerència russa a Catalunya.