L’Audiència espanyola repetirà el judici a Otegi anul·lat pel Tribunal de Drets Humans

  • El TEDH va comdemnar l’estat espanyol per haver-li violat drets fonamentals

VilaWeb
Redacció
14.12.2020 - 11:59
Actualització: 14.12.2020 - 12:31

L’Audiència espanyola repetirà el judici contra Arnaldo Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto Garcia i Miren Zabaleta Tellería pel cas Bateragune, després de l’anul·lació de la condemna pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va considerar vulnerat el dret d’Otegi i els altres condemnats de tenir  un jutge imparcial. La decisió l’ha adoptada per unanimitat el ple de la sala segona del Tribunal Suprem seguint la indicació de la fiscalia, que també va demanar de tornar a jutjar Otegi.

En aquell judici, Otegi va ser condemnat per un delicte de pertinença a ETA. Va estar empresonat sis anys i mig a la presó de Logronyo i, una vegada fora, el Suprem va anul·lar la condemna acatant la decisió del TEDH quan encara li quedaven dos anys d’inhabilitació.

L’endemà de la decisió del Suprem d’anul·lar la sentència, l’advocat dels cinc condemnats, Iñigo Iruin, va explicar que la llei orgànica del poder judicial estableix que en el cas “d’error judicial” no cal una altra sentència que reconegui aquest error perquè la sentència del Suprem ja el reconeix de manera “tàcita”, per la qual cosa va anunciar que reclamarien la “responsabilitat patrimonial de l’estat” i la indemnització corresponent. Iruin va explicar que les sentències del Tribunal d’Estrasburg són jurídicament obligatòries per als estats, però no executives, per la qual cosa són els tribunals de cada estat que han d’establir com s’apliquen.

Hi ha el precedent de la condemna a l’ex-president del parlament basc, Juan María Atutxa, i als ex-membres de la mesa Gorka Knörr i Concepción Bilbao, per haver-se negat a dissoldre el grup parlamentari de Sozialista Abertzaleak, suposat hereu de Batasuna. El TEDH també va anul·lar la sentència del Suprem perquè els havien condemnat sense que testifiquessin. Llavors, el Suprem va acatar la decisió d’Estrasburg i va anul·lar la condemna, però no va ordenar de repetir el judici.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor