Els directius de CaixaBank i Repsol se salven i en jutjaran els caps de seguretat per espionatge a Sacyr

  • Eren acusats d'haver espiat el president de la companyia amb els servies de l'ex-comissari José Manuel Villarejo

VilaWeb
Redacció
20.09.2021 - 12:13
Actualització: 20.09.2021 - 17:41

El jutge de l’Audiència espanyola Manuel García Castellón ha tancat la instrucció del cas Tàndem i ha proposat de jutjar els caps de seguretat de Repsol i de CaixaBank per haver encarregat a l’ex-comissari José Manuel Villarejo l’espionatge del president de Sacyr amb el propòsit d’evitar que aquest grup aconseguís el control de Repsol. Això vol dir que el magistrat deixa fora del procediment judicial definitivament els màxims directius d’aquestes dues empreses. Perquè eximeix de cap culpa quatre dels investigats: el director de serveis patrimonials de Repsol, Juan de Amunátegui, i el de CaixaBank, Joaquim Uris Lloret; el secretari general de Repsol, Luis Suárez, i el director general de mitjans de CaixaBank, Antoni Massanell.

Aquest estiu passat, García Castellón ja va acordar el sobreseïment provisional de la causa contra el president de Repsol, Antoni Brufau, i l’ex-president de CaixaBank Isidre Fainé, amb una interlocutòria en què deia que no li constava pas que tinguessin cap relació amb el Grup Cenyt, mitjançant el qual Villarejo feia l’espionatge. Ara ho confirma, i proposa que es jutgi el cap de seguretat de CaixaBank, Miguel Ángel Fernández Rancaño, i el de Repsol, Rafael Araüjo Bernabé; també l’ex-comissari Villarejo, el seu soci Rafael Redondo i el policia espanyol Enrique García Castaño. Els acusa de suborn i de descobriment i revelació de secrets.

El jutge diu que l’any 2011 el Grup Cenyt va elaborar un seguit d’informes sobre Luis del Rivero, president de Sacyr, i la seva muller, el cap de seguretat de l’empresa i l’antic director financer de Repsol. L’empresa de Villarejo va obtenir informació de tots ells, com ara trucades de Del Rivero i del seu entorn, és a dir, dades de caràcter reservat que no es poden obtenir obertament. El cap de la unitat central operativa de la policia espanyola d’aleshores, Enrique García Castaño, és qui va facilitar aquesta informació. En aquell moment Villarejo també era comissari en actiu de la policia espanyola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor