L’Audiència espanyola reobre la investigació per l’espionatge a Pedro Sánchez amb Pegasus

  • La cooperació amb les autoritats judicials franceses permet de reobrir la causa per a identificar el responsable de l'espionatge

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

23.04.2024 - 13:32
Actualització: 23.04.2024 - 13:57

El jutge de l’Audiència espanyola José Luis Calama ha reobert la investigació per l’espionatge amb el programari Pegasus al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els seus ministres Margarita RoblesFernando Grande-MarlaskaLuis Planas. La investigació l’havia tancada provisionalment per “l’absoluta falta de cooperació jurídica d’Israel”, on té la seu NSO Group, l’empresa que ha desenvolupat Pegasus.

Si ha decidit de reobrir-la ha estat per les dades aportades per les autoritats judicials franceses, arran d’una investigació a l’estat francès del 2021 per les infeccions amb Pegasus de telèfons de membres del govern francès, diputats, periodistes, advocats, personalitats públiques i associacions governamentals i no governamentals.

A la documentació aportada, les autoritats franceses diuen que s’han adreçat a NSO Group, però que l’empresa nega ser responsable de la infecció dels telèfons francesos. També aporten indicadors de compromís, que serveixen per a detectar que un telèfon mòbil ha estat infectat; poden ser adreces IP, noms de domini, arxius maliciosos, patrons de tràfic de xarxa o comportaments anòmals d’usuaris.

El jutge Calama considera que ara pot comparar aquests indicadors de compromís amb els que va detectar el centre criptològic espanyol, cosa que creu que pot ajudar a determinar l’autoria de l’espionatge. “És possible d’establir comparacions entre les pistes trobades als telèfons infectats per a identificar una única font d’infecció”, diu a la interlocutòria. Així que tingui el resultat del nou examen pericial, diu el jutge, es podrà mirar de trobar qualsevol informació útil que ajudi a identificar els responsables d’infectar els telèfons espanyols i francesos.

El jutge confia que llavors podran fer un intercanvi d’informació més ampli amb les autoritats franceses. “Així es podrà saber el contingut de la informació que la mercantil NSO Group els va facilitar sobre el procés del control intern del programari Pegasus”, diu. Una informació que, ara per ara, les autoritats franceses no els donen. També, diu, podran arribar a saber amb més detall les investigacions tècniques de l’Agència Francesa de Seguretat dels Sistemes d’Informació. Tot plegat, amb la idea de fer una actuació conjunta i coordinada de les autoritats judicials espanyoles i franceses per a determinar l’autoria de l’espionatge amb Pegasus a tots dos estats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor