La Guàrdia Civil no aconsegueix de destruir les proves del 17-A

  • L'Audiència espanyola no ha acceptat la petició de la Guàrdia Civil de destruir proves abans no s'acabi el termini per a poder presentar una demanda europea

VilaWeb
Redacció
06.09.2024 - 16:06
Actualització: 06.09.2024 - 16:54

L’Audiència espanyola ha donat la raó a la defensa dels pares del nen de tres anys mort a la Rambla de Barcelona i no ha acceptat la petició de la Guàrdia Civil de destruir proves relacionades amb el procediment judicial dels atemptats de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils.

La Guàrdia Civil ho ha demanat abans no s’acabi el termini per a poder presentar una demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per descobrir tots els detalls dels fets. La defensa dels pares del nen, formada pels advocats Agustí Carles i Jaume Alonso-Cuevillas, van argumentar que, com que encara eren dins el termini de quatre mesos per a presentar la demanda europea, s’aturés qualsevol destrucció de proves mentre el TEDH no resolgués si l’acceptava o no. “Per això és possible que calgui practicar novament prova sobre els efectes i evidències que aquí podrien ser destruïts, o lliurats, tal com sol·licita la Direcció General de la Guàrdia Civil, per la qual cosa entenem que no escau i, per tant, ens oposem a aquesta petició”, deia l’escrit.

La família considera que s’ha vulnerat el dret de saber tota la veritat i, arran de la decisió del Tribunal Constitucional de rebutjar un primer recurs, el pare del nen, Javier Martínez, vol dur el cas a la justícia europea. Per fer-ho, demanen donatius per sufragar el cost judicial que implica. L’Audiència espanyola ja va demanar a la fiscalia a començament d’any si podia destruir la gran quantitat de proves relacionades amb el procediment judicial dels atemptats. En concret, el decret del lletrat de l’administració de justícia del servei d’executòries de la sala penal demanava si es podien destruir els ordinadors, tauletes, telèfons mòbils, targetes SIM, targetes i llapis de memòria, càmeres de fotografies, a banda de documentació, elements per a fabricar explosius, vídeos i banderes de l’Estat Islàmic i més objectes. També preguntava a la policia on eren els vehicles dels condemnats i els morts, com ara la furgoneta d’Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll, dos turismes dels germans Abouuyaqub, la moto de Mohàmmed Hichami i els vehicles que els atacants van llogar per cometre els atemptats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor