04.10.2023 - 15:28
|
Actualització: 04.10.2023 - 22:53
La sala penal de l’Audiència espanyola ha reobert la peça del cas 3% que investigava uns quants càrrecs de CDC com els ex-consellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau, Germà Gordó i també els ex-tresorers Daniel Osàcar i Andreu Viloca per donacions al partit amb la suposada finalitat de finançar il·lícitament la formació. El magistrat Santiago Pedraz va arxivar la peça al juny, però la fiscalia va presentar-hi recurs en contra i ara la sala penal li ha donat la raó. Pedraz investigava si els anys 2009 i 2010 els alts càrrecs del partit feien transferències a CDC i eren retribuïts amb diners en metàl·lic procedents de suposades donacions corruptes d’empreses adjudicatàries de la Generalitat.
El tribunal considera que l’instructor ha de seguir la investigació i ha de demanar els informes que consideri oportuns per detectar un possible emblanquiment de capitals. Així, li diu que requereixi documentació bancària sobre les imposicions bancàries dels investigats realitzades en dates pròximes a les donacions de les empreses.
La fiscalia deia en el seu recurs que a la peça principal del cas consten donacions realitzades per empreses a fundacions vinculades a CDC, com CatDem i Forum Barcelona, que suposarien “autèntiques conductes de suborn per aconseguir l’adjudicació de contractes a través d’organismes públics dependents de la Generalitat”. Segons el ministeri públic, “persones rellevants del partit influïen decisivament a l’administració catalana per beneficiar les empreses donants”. A més, recordava que aquest sistema de finançament està recollit als fets provats de la sentència del cas Palau.
Les actuacions de l’Audiència espanyol sobre aquesta peça separada van començar el 21 d’abril del 2020, quan el jutge José de la Mata va citar a declarar com a investigats diversos càrrecs de CDC acusats de cooperar en el blanqueig de comissions il·lícites pagades per empresaris. Aleshores De la Mata considerava que hi havia indicis que les donacions d’aquests càrrecs durant els anys 2009 i 2010 responien a una “pla superior traçat pels jerarques del partit” per emblanquir diners procedents del 3%.
Durant les seves compareixences davant la justícia, els investigats van declarar que havien fet les donacions en condició de militants i, en particular, d’acord amb el càrrec públic o de responsabilitat institucional que ostentaven, perquè el partit els ho havia demanat fruit dels problemes de tresoreria que patia.