L’Audiència de Barcelona accepta que es faci a porta tancada només la declaració de la denunciant en el judici d’Alves

  • El tribunal prohibeix l'enregistrament i la difusió de les imatges del judici pels mitjans de comunicació

VilaWeb
ACN
01.02.2024 - 11:59
Actualització: 01.02.2024 - 13:01

L’Audiència de Barcelona no ha acceptat que el judici contra Dani Alves per agressió sexual es faci a porta tancada, però sí que ho ha admès en el cas de la declaració de la denunciant. La fiscalia havia demanat de fer la vista a porta tancada i l’acusació particular s’hi havia adherit. La defensa, en canvi, volia que això es decidís al començament de les sessions. D’una altra banda, el tribunal prohibeix no solament que els mitjans difonguin les imatges del judici, sinó també que les enregistrin. Sí que permetrà de fer unes primeres imatges i fotografies al començament de la sessió.

Una mampara separarà la denunciant d’Alves durant la declaració per evitar el contacte visual entre tots dos. L’enregistrament d’aquesta declaració es farà amb veu distorsionada i imatge pixelada, per si en el futur se’n pogués filtrar la imatge o la veu.

Els mitjans de comunicació, al marge de les imatges inicials, no podran enregistrar-ne ni difondre’n del desenvolupament de la vista. Tampoc no podran prendre imatges de la denunciant ni dels seus familiars. Durant la vista no es podrà dir el seu nom, sinó que es parlarà sempre de “la denunciant”. Es prohibeix la divulgació d’informació sobre ella.

Sobre la petició de fer la vista a porta tancada, l’Audiència de Barcelona addueix que la constitució espanyola estableix la publicitat de les actuacions judicials, i la llei concreta que els debats de judici oral han de ser públics llevat que el tribunal o el jutge decideixin contràriament per raons de seguretat o per protegir la intimitat de la víctima.

L’Audiència constata que els fets jutjats “tenen una evident repercussió mediàtica que suscita l’interès de mitjans de comunicació i de la ciutadania, sense que això pugui ser obstacle per a limitar la publicitat de la vista”. Admet que aquesta “ressonància informativa pot tenir greus conseqüències en l’esfera de la intimitat de la denunciant, que podria trobar-se doblement victimitzada”, però remarca que l’estatut de la víctima preveu mesures per a evitar-ho, com ara evitar el contacte visual amb el presumpte agressor i fer la vista sense públic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor