L’Audiència de Barcelona insta el jutjat a resoldre si amnistia els processats per haver planificat l’1-O

  • La situació fa temps que és encallada per una discussió sobre competències judicials

VilaWeb
EFE
10.10.2024 - 19:56
Actualització: 10.10.2024 - 20:34

L’Audiència de Barcelona ha instat el jutjat d’instrucció a resoldre amb urgència si amnistia els prop de quaranta empresaris i ex-alts càrrecs del govern del president Carles Puigdemont encausats pels preparatius del Primer d’Octubre. La situació fa temps que és encallada per una discussió sobre competències judicials.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés EFE, la sala segona de l’Audiència de Barcelona estima parcialment un recurs de la fiscalia espanyola i aclareix que correspon a la jutgessa instructora decidir si aplica la llei d’amnistia als processats per l’1-O, sense que calgui tancar abans el sumari del cas.

A la causa, oberta el 2017 pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona i que va desencadenar el registre a la conselleria d’Economia en vigílies de l’1-O, hi ha processats una trentena d’alts càrrecs del govern de Puigdemont, tant d’ERC com de l’entorn de Junts, acusats d’haver participat en la logística del referèndum, per la qual cosa entre altres se’ls imputa un delicte de malversació.

A aquesta causa, es van sumar posteriorment una desena de càrrecs del govern que havien estat investigats per un altre jutjat arran d’una querella de la fiscalia que els acusava de malversar fons públics en la promoció internacional del procés, entre ells l’ex-conseller Raül Romeva.

Quatre mesos després de l’entrada en vigor de l’amnistia, la justícia encara no resol si aplica la llei a aquesta quarantena d’encausats, a causa d’un embolic jurídic. Els organismes discuteixen sobre qui té competència per aplicar la llei.

Inicialment, la titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona va deixar la decisió en mans de l’Audiència de Barcelona, que va demanar a les parts que es pronunciessin sobre si el cas és amnistiable o si la llei s’ha d’elevar al Constitucional o a la justícia europea. La fiscalia, tanmateix, va recórrer contra aquesta decisió perquè la jutgessa encara no havia tancat el sumari de la causa per incloure entre els processats la desena de càrrecs investigats per la promoció exterior del procés.

L’Audiència resol ara que, atès que la instrucció continuava oberta en espera d’aquest tràmit, és al jutjat a qui correspon decidir si aplica la llei d’amnistia, sense que calgui “esperar ulteriors etapes” del procés judicial per resoldre aquesta qüestió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor