Prescriu la pena de presó dels condemnats per la mobilització Aturem el Parlament

  • Els manifestants mantenen la demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans per vulneració de drets fonamentals i la petició d'indemnització per danys i perjudicis

VilaWeb
Redacció
16.10.2024 - 12:31
Actualització: 16.10.2024 - 12:45

Els quatre condemnats a tres anys de presó per la mobilització Aturem el Parlament han estat exonerats perquè l’Audiència espanyola ha decretat la prescripció de la pena. Ho ha avançat la Directa i VilaWeb ho ha pogut confirmar. El tribunal ha pres aquesta decisió gairebé una dècada després de la sentència ferma, i malgrat els endarreriments continuats del Ministeri de Justícia espanyol.

Els fets van passar el 2011, durant les manifestacions del 15 de maig, i la sentència condemnatòria es va emetre el 2015. La petició d’indult fou sol·licitada de manera immediata, però durant els anys següents sis ministres de Justícia, tant del PP com del PSOE, van menystenir la petició de mesura de gràcia. Finalment, el tribunal ha decretat la prescripció de la pena de presó, tot i que l’Audiència espanyola va admetre que aquesta decisió s’havia d’haver pres el 2020.

A la interlocutòria, els jutges que han signat la resolució, José Ricardo de Prada, María Adoración Riera i María Fernanda García, critiquen la dilació innecessària d’aquests anys. Els exonerats celebren ara la decisió, tot i els anys de patiment. Un dels condemnats, Rubén Molina, denuncia a la Directa que l’Audiència espanyola “no ha mogut un dit per executar la sentència durant una dècada”, fet que c demostra que la gravetat dels fets no s’ajustava a la realitat. A més, diu que la condemna de tres anys de presó li ha condicionat la vida aquests últims anys.

L’advocat dels afectats, Eduardo Cáliz, d’Alerta Solidària, denuncia que, de tot plegat, s’envia un missatge dissuasiu sobre l’exercici dels drets fonamentals de manifestació i llibertat d’expressió. Ha recordat que els seus clients van ser condemnats per haver-se manifestat pacíficament davant el Parlament de Catalunya. Per aquest motiu, va presentar una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans, encara pendent de sentència, i que reclama indemnitzacions per la vulneració de drets fonamentals.

A la resta de condemnats en aquesta causa la pena de presó els va prescriure fa dos anys, però en el cas dels qui van presentar la demanda a Estrasburg la prescripció no s’havia fet efectiva fins ara.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor