Atemptat.- L’executiu de Colau defensa la seva resposta i assegura que va prendre totes les mesures sol·licitades

  • L'Ajuntament comprarà un vehicle de comandament mòbil per assegurar la coordinació in situ

VilaWeb
Redacció
06.09.2017 - 15:47

L’Ajuntament comprarà un vehicle de comandament mòbil per assegurar la coordinació in situ

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

El comissionat de Seguretat de Barcelona, Amadeu Recasens, ha defensat la resposta dels serveis de seguretat i emergències municipals en l’atemptat a la Rambla del 17 d’agost, i ha dit que l’Ajuntament va prendre totes les mesures sol·licitades, després del que ha criticat: “El principal responsable de la lluita antiterrorista és l’Estat, i vaig trigar mesos a ser rebut per la Delegació del Govern espanyol, i encara espero resposta”.

Ha anunciat aquest dimecres que l’Ajuntament està en procés de compra d’un nou vehicle de comandament mòbil per a intervencions “de nivell superior” que permeti la coordinació in situ de les grans emergències, que tindrà un cost de 200.000, ha detallat a la comissió extraordinària de Seguretat, convocada pel Govern d’Ada Colau per tractar l’atemptat.

Recasens ha assegurat que “l’Ajuntament ha adoptat sempre aquelles mesures concretes sol·licitades pels responsables de la lluita antiterrorista” i ha actuat a partir de l’anàlisi de riscos, amb mesures com el reforç de patrullatge en zones sensibles i la col·locació d’obstacles en esdeveniments considerats de risc.

A més, l’Ajuntament va actualitzar el Pla Bàsic d’Emergències d’Incidents amb Múltiples Víctimes després dels atemptats de París de novembre del 2015; va reforçar la formació de la Urbana i Bombers i la coordinació entre tots dos cossos, i es van realitzar simulacres, entre altres mesures: “Malgrat això, es van produir els atemptats”.

La tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat que el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb) ha atès unes 725 persones –amb 74 d’elles a l’Institut de Medicina Legal– i ha fet 80 intervencions amb persones que van actuar en la resposta de l’atemptat, com Mossos, Urbana, Bombers i forenses, amb algunes atencions grupals i altres individuals.

41 SEGONS A LA RAMBLA

Recasens ha explicat que, quan es va produir l’atemptat, es va instal·lar un centre de comandament avançat a la zona de plaça Catalunya, i que els prop de 20 agents de la Guàrdia Urbana que estaven a l’entorn de la Rambla “van reaccionar de forma immediata” després de l’atropellament massiu de la furgoneta, que va circular 41 segons per la via, on va matar 14 persones.

Uns 300 efectius de la Urbana es van incorporar “de forma immediata” i altres 340 van mostrar la seva disposició a incorporar-se al servei, i 36 efectius de Bombers de Barcelona i 12 dels seus vehicles van actuar en la primera fase de la intervenció per donar suport a l’atenció sanitària i l’evacuació.

“MARGES DE MILLORA”

El comissionat ha defensat que els serveis municipals van reaccionar ràpidament i d’acord amb els protocols que s’havien dissenyat prèviament, dels quals ha dit: “Lògicament, ja estem analitzant per valorar qualsevol marge de millora possible”.

Ha assegurat que el grup d’experts que la Junta de Seguretat Local va crear per valorar l’adopció de mesures de seguretat addicionals, com la instal·lació de pilones i obstacles mòbils, ja s’ha constituït, encara que ha sostingut: “La lluita antiterrorista es fa amb intel·ligència policial i prevenció”.

ELOGIS I DUBTES DE L’OPOSICIÓ

El portaveu del grup Demòcrata, Jaume Ciurana –que substitueix Joaquim Forn, conseller d’Interior des de juliol–, ha sostingut que els serveis municipals van respondre d’una forma que ha d’enorgullir la ciutat, i ha advertit que “les amenaces són mutants”, per la qual cosa s’ha d’estar alerta i també estimular la col·laboració ciutadana davant sospites de radicalització.

La líder de Cs a l’Ajuntament, Carina Mejías, ha dit que s’ha de tenir consciència que “en alguna cosa ha pogut fallar” en haver-se produït l’atemptat, i ha recordat que el seu grup va proposar mesures després dels atemptats de París del 2015 perquè la situació requeria prendre-les, encara que no poguessin impedir un atemptat, per posar-ho més difícil.

Jordi Coronas (ERC) ha qualificat d’impecable la resposta a l’atemptat, també per part de la Generalitat, i ha avisat que la islamofòbia és un risc, per la qual cosa ha exigit rebutjar els discursos de l’odi, també en el cas que ho promoguin imams salafistes: “Si cal tancar un centre, sigui de culte o no, si hi ha un discurs xenòfob, ho hem de fer i no ens ha de tremolar el pols”.

El líder municipal del PP, Alberto Fernández, ha criticat que Colau no hagi acudit a la comissió malgrat ser regidora de Seguretat i ha demanat substituir-la del càrrec, i ha preguntat si la furgoneta es va detenir només perquè va saltar el ‘coixí de seguretat’ entre d’altres dubtes, que Recasens no ha respost per falta de temps; Fernández i altres grups han demanat allargar la comissió, cosa que s’ha descartat i que tampoc no ha defensat el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello.

Maria Rovira (CUP) ha dit que alguns creuen que l’enemic està a casa, i ha replicat: “Sí està a casa, en els despatxos i en les cimeres, en cada contracte de compravenda d’armes”, en el comerç del qual creu que radica part de l’origen el problema, i ha advocat per redirigir la ràbia cap als que realment tenen les mans tacades de sang, davant el que Fernández ha dit que compadeix a Catalunya si el seu futur està en mans d’una CUP que excusa el terrorisme gihadista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor