21.08.2017 - 15:18
MADRID, 21 (EUROPA PRESS)
La Comissió Islàmica d’Espanya (CIE) ha apuntat la necessitat que existeixi “més interlocució” amb l’administració espanyola per conèixer els possibles antecedents penals dels imams als quals contracten, i no es repeteixin situacions com la de l’imam de Ripoll Abdelbaki El Satty, sospitós de ser el líder de la cèl·lula terrorista que ha atemptat a Barcelona i Cambrils, que portava més d’un any treballant a la mesquita d’aquest municipi on no sabien que havia estat quatre anys a la presó.
El president de la CIE, Riay Tatary, ha indicat en declaracions a Europa Press que això ha estat “un defecte de part de l’administració” ja que ha precisat que els responsables de les mesquites no poden accedir als antecedents penals de la persona que contractaran i, per això, considera que en aquest cas l’administració els podria haver avisat.
“Feia falta la comunicació de part de l’administració”, ha apuntat Tatary, que ha plantejat la possibilitat que aquesta informació es transmeti, si no directament a la comunitat musulmana de la localitat en qüestió, en aquest cas la de Ripoll, sí a la Comissió Islàmica d’Espanya, des de la qual s’haurien posat “immediatament” en contacte amb la comunitat islàmica local per alertar-los d’aquests antecedents.
El problema, segons ha precisat, és que ells no tenen accés als antecedents penals d’aquesta persona, excepte en el cas d’abusos sexuals, ja que d’acord amb la Llei de Protecció de la Infància i Adolescència, a qualsevol persona que treballarà amb menors se’ls demana una certificació del Registre Central de delinqüents sexuals –un certificat que ells mateixos demanen als imams que faran classes a nens–.
La Comissió Islàmica d’Espanya demana que hi hagi “més interlocució” entre la CIE i l’administració espanyola perquè aquesta última els avisi si existeixen altres antecedents penals importants.
Sobre els terroristes, Tatary ha assegurat que els musulmans estan “molt preocupats” perquè “són nois d’origen musulmà, la majoria nascuts a Espanya”. Quant a les possibles formes d’evitar-ho, proposa “treballar i treballar”, especialment, per eliminar tot tipus de “discriminacions”.
“Els musulmans formem part d’aquesta societat i el discurs del ‘nosaltres’ i ‘vosaltres’ cal anul·lar-lo. Qualsevol cosa que afecta qualsevol part o persona ens afecta a tots per igual. Per tant, per no discriminar els musulmans i crear un abisme entre la comunitat musulmana amb la resta de la societat, fa falta respondre tots junts, en aquest i qualsevol altre cas”, ha subratllat.
En qualsevol cas, des de la CIE temen que com a conseqüència dels atemptats a Barcelona i Cambrils, que han deixat 15 morts i més d’un centenar de ferits, s’incrementi la islamofòbia a Espanya. Així ho demostren, segons ha precisat Tatary, les “pintades” contra l’Islam que han aparegut a “Granada, Sevilla, Catalunya o Navarra”.
Davant aquesta situació, ha insistit que els musulmans contribueixen a la convivència i construcció del país on viuen. “És el país on han nascut els nostres fills, els que surten junts del mateix portal i van al mateix col·legi, els que juguen junts al futbol”, ha recordat.
Sobre la presència policial, Tatary ha indicat que han notat que aquesta s’ha incrementat al carrer després dels atemptats del passat dijous però no en concret entorn de les mesquites.