El Govern defensa seguir ‘acompanyant’ l’elecció d’imams sense imposar-los

  • Amorós: 'Seria un error desenvolupar mesures que tinguin una presumpció de culpabilitat'

VilaWeb

Europa Press / Redacció

22.08.2017 - 19:26
Actualització: 22.08.2017 - 20:11

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Govern, Oriol Amorós, i el director d’Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, han defensat que la Generalitat mantingui el seu paper d”acompanyament’ a les comunitats musulmanes quan es nomeni imams però sense imposar-los, perquè aquestes els triïn, igual que en la resta de confessions.

Ho han dit en declaracions a Europa Press, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp), i després que hagi sortit a la llum que l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty és sospitós de ser el líder de la cèl·lula terrorista que va atemptar el dijous i tingués antecedents penals.

En preguntar-se-li si haurien de prendre’s mesures sobre aquest tema, Vendrell ha afirmat que comparteix la sorpresa generalitzada per aquest fet, però es tracta d’un àmbit d”estricta competència’, ja que l’actual sistema legal està precedit pel dret fonamental a la llibertat religiosa, que dóna plena autonomia a les comunitats. Amorós ha afegit que ‘seria un error desenvolupar mesures que tinguin una presumpció de culpabilitat’, i ha remarcat que han estat múltiples les manifestacions de la comunitat musulmana que han condemnat l’atemptat.

‘Crec que hem d’acompanyar aquest procés d’elecció respectant la llibertat’, ja que ningú acceptaria en altres religions que les administracions triessin els líders de culte, i ha lloat el treball constant i discret de la Direcció General d’Assumptes Religiosos en contacte amb les comunitats, que li fan arribar les seves inquietuds.

Vendrell ha defensat que les iniciatives sorgeixin de les mateixes comunitats: ‘A mesura que passen coses en la nostra societat, les religions van fent aquest procés’ d’adaptació i control, com per exemple quan els bisbes van prendre la iniciativa que els religiosos que estan en contacte amb nens hagin de presentar el certificat de penals, en un moment en què la societat debatia sobre els abusos a menors.

 

Optimisme i convivència

Sobre un possible augment de la islamofòbia arran dels atemptats, s’ha mostrat ‘francament optimista’ que es mantindrà el bon nivell de convivència, encara que no nega que fets com els atemptats generen reaccions i rebutjos en què cal treballar, i que alerten per evitar islamofòbia.

Ha destacat que en l’àmbit religiós, Catalunya ha canviat ‘de forma radical en pocs anys’, passant d’una única religió a 13 d’implantades, i on el treball comú entre Generalitat, Ajuntaments i entitats ha construït un molt bon nivell de convivència, sense que s’hagi generat una tensió alarmant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor