18.09.2017 - 18:01
BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)
Totes les televisions van emetre imatges de víctimes identificables en les primeres reaccions informatives que es van produir arran de l’atemptat terrorista en La Rambla de Barcelona el 17 d’agost, segons l’informe ‘El tractament informatiu dels atemptats a Barcelona i Cambrils’ del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).
La situació va millorar en els teleinformatius de la nit del 17 d’agost, on el nombre de víctimes identificables aparegudes en pantalla va ser menor, amb l’excepció de Tv3, que no en va emetre cap, ha informat el CAC aquest dilluns en un comunicat.
L’informe, que analitza entre les 17 hores del 17 d’agost i les 17 hores del 18 d’agost, també sosté que Telecinco va ser la cadena que va utilitzar més recursos per “espectacularitzar” la informació, com a expressions verbals, elements visuals i repetició dels mateixos videos.
El CAC ha assegurat que la cobertura que van fer els principals mitjans que es reben a Catalunya va ser “diversa”, però contrasta amb els continguts mostrats en les plataformes d’intercanvi de vídeo, que van mostrar de manera explícita i en plànols curts tant víctimes mortals com supervivents, en els quals també apareixen menors identificables.
La mostra analitza set televisions –Tv3, 3/24, 8tv, La1, Canal 24H, Antena 3 TV i Telecinco–, tres radis –Catalunya Ràdio, Catalunya Informació i Rac1– i 17 videos penjats en les plataformes YouTube, LiveLeak i Dailymotion.
L’informe recull que el 3/24 va ser el primer a emetre les primeres informacions sobre l’atemptat a Barcelona a les 17.09 hores, i constata que va haver-hi una “actuació diferenciada” entre la primera reacció informativa i els primers teleinformatius, ja que va ser en la primera on es van produir més incompliments a les seves ‘Recomanacions’ sobre la cobertura d’actes terroristes.
IMATGES DE VÍCTIMES
Així, durant els programes informatius especials, Tv3 va mostrar 15 imatges; La1, 19; Antena 3, 13, i Telecinco, 30, xifres que es van reduir en el primer teleinformatiu posterior a l’atemptat, en els quals Tv3 no va mostrar cap víctima identificable; La1, 5; Antena 3, 9, i Telecinco, 4.
Quant als menors d’edat, Tv3 i Catalunya Ràdio no van incloure cap imatge ni informació que aportés elements d’identificació de menors víctimes dels atemptats, mentre que Telecinco en va emetre 4 referències, com imatges, algunes pixelades i unes altres no.
Els canals públics de televisió van ser els que van recórrer amb menor freqüència a l’ús de components d’espectacle, i Telecinco que va fer un ús “més remarcable”, assenyalant que va emetre durant la seva programació especial sis vídeos que van aparèixer repetits 95 vegades.
En referència a un dels vídeos emesos que un dels terroristes és abatut en Cambrils, va haver-hi un “tractament diferenciat” segons el canal: Telecinco i Antena van mostrar com era abatut –fins i tot Telecinco va envoltar amb un recurs visual al terrorista–, mentre que Tv3 i La1 van interrompre el vídeo abans d’aquesta última escena.
Tots els mitjans van fer arribar a la ciutadania missatges d’interès públic difoses per les autoritats, especialment en l’especial informatiu després de l’atemptat de Barcelona.