Atemptat.- Barcelona treballarà amb escoles i CAP per detectar impactes psiscològics

  • L'Ajuntament de Barcelona treballarà amb centres d'atenció primària (CAP), escoles i serveis socials per facilitar la detecció d'impactes psicològics generats per l'atemptat de la Rambla del 17 d'agost que requereixin atenció, ha explicat aquest dijous la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.

VilaWeb
Redacció
07.09.2017 - 16:43

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de Barcelona treballarà amb centres d’atenció primària (CAP), escoles i serveis socials per facilitar la detecció d’impactes psicològics generats per l’atemptat de la Rambla del 17 d’agost que requereixin atenció, ha explicat aquest dijous la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.

El consistori oferirà una “bateria de recursos”, assegurarà la coordinació de l’atenció psicològica i reforçarà la informació a la ciutadania, ha assenyalat Ortiz en declaracions als mitjans juntament amb la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, després d’una reunió de la comissió de seguiment del Pla de Salut Mental.

Els professionals de centres sanitaris rebran formació per reconèixer els indicadors que permetin detectar si una persona requereix atenció i acompanyament, ha afegit Tarafa, que ha dit que també impulsaran “processos de tractament i acompanyament i campanyes per canalitzar sentiments després de l’atemptat, com la por”.

Ortiz ha destacat que la simptomatologia postraumàtica es pot allargar en el temps, per la qual cosa “això no acaba en un ni dos mesos, sinó que entre els sis i 12 mesos s’haurà d’estar atent al que passa a la ciutat”, especialment en col·lectius vulnerables, com a nens, joves i comunitats que poden haver-se vist més afectades.

Tarafa ha detallat que mantindran un any la comissió de seguiment i que es reunirà com a màxim cada dos o tres mesos per “vetllar pel benestar psicològic” de tota la població, també d’aquells que no van presenciar l’atemptat ni van ser víctimes directes però que els ha afectat psicològicament.

CANVIS EN EL PERFIL

El perfil de la persona que requereix atenció psicològica varia en el temps, ha assenyalat Tarafa, que ha dit que els afectats sense ser víctimes directes ni haver presenciat l’atropellament “al principi no se senten amb la legitimitat o la força perquè no es creuen mereixedors d’aquesta ajuda o acompanyament”, i la sol·liciten més endavant.

Ortiz, que ha defensat que el Centre d’Urgències i Emergències Socials ha atès unes 730 persones, ha detallat que “ha baixat la demanda d’atenció individualitzada” i que es faran suports grupales si es requereixen, també en entitats afectades o que detectin que participants pateixen algun impacte psicològic.

Ha destacat que, a més, és important registrar les mesures i l’avaluació sobre la seva efectivitat per generar coneixement de cara a futures emergències: “Hem pogut actuar millor perquè hi havia un Pla d’Emergències per a Incidents amb Múltiples Víctimes i pel coneixement acumulat d’altres ciutats que han passat per això”, com París i Madrid, ha citat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor