Atemptat.- Barcelona comença a catalogar objectes i farà espelmes commemoratives amb les de La Rambla

  • Retirarà el punt de dol que manté a l'inici de la via amb l'inici de les festes de la Mercè

VilaWeb
Redacció
13.09.2017 - 13:43

Retirarà el punt de dol que manté a l’inici de la via amb l’inici de les festes de la Mercè

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

El Museu d’Història de Barcelona (Muhba) i l’Arxiu Municipal de Barcelona han començat la fase d’inventari i catalogació dels objectes i documents recollits en els altars que es van instal·lar en La Rambla després de l’atemptat del 17 d’agost, i l’Ajuntament preveu dissenyar una espelma commemorativa que usi la cera reciclada de les recollides en la via.

El material es va recollir de 149 punts distribuïts des de l’inici de la Rambla fins al mosaic de Miró, i es va guardar en 155 caixes d’objectes –que gestiona el Muhba– i 27 de documents –que treballa l’arxiu municipal–, que contenen al voltant de 5.000 objectes i altres 5.000 documents, han explicat tècnics d’ambdues institucions aquest dimecres en roda de premsa.

El director del Muhba, Joan Roca, ha destacat que l’objectiu és “construir una topografia del dolor” i de la resposta ciutadana a l’atemptat, una memòria integral que s’ha d’entendre com un conjunt i no fixant l’atenció per separat en documents o objectes concrets, entre els quals predominen els peluixos.

Després de la catalogació, s’estudiarà quins objectes i documents es conservaran físicament per preservar una mostra que sigui el més representativa possible, i tots i cadascun d’ells es digitalitzaran perquè pugui tenir accés la ciutadania, cosa que podria estar disponible en dates properes a l’aniversari de l’atemptat, ha dit el cap de Col·leccions del Muhba, Josep Bracons.

Ha ressaltat que la data dependrà del que vagin trobant en les caixes per obrir i ha garantit que es preservarà la memòria de tots els objectes encara que no es conservin físicament, perquè seria “inassumible preservar tota la col·lecció” d’objectes, diversos dels quals ja presenten problemes per a la seva conservació.

Els objectes –que inclouen, a més de peluixos, joguines, camises, banderes i objectes personals– estan identificats segons el punt del que procedeixen, i es fotografiaran i s’etiquetaran amb un codi de referència i informació de detalls rellevants, després del que es catalogaran segons el seu estat de conservació i analitzant quins requereixen tractaments de conservació addicionals.

La responsable de Conservació del Muhba, Lídia Font, ha destacat que separen els objectes danyats i després prendran decisions de quins es preserven, i ha assenyalat que tractaran de conservar alguns tacats de cera i parcialment cremats en aquest estat perquè són “rastres d’un objecte que ha estat aquí”.

L’Arxiu Contemporani de Barcelona s’encarrega dels documents, que sofreixen en la seva majoria patologies per haver estat en l’exterior –com a humitat, fongs i brutícia– i per les espelmes, per la qual cosa primer es tractaran per conservar el màxim, i després es digitalitzaran, tasca que podria començar a principis de 2018, ha explicat la directora de l’arxiu contemporani, Montserrat Beltran.

‘TINC POR AL FANATISME’

El conservador de l’Arxiu Municipal Zoel Fornier ha detallat a preguntes dels mitjans que els missatges més repetits són ‘No tinc por’ i ‘Tinc por al fanatisme’, i ha explicat que la majoria de documents són poemes o textos que expressen dolor i aversió pels fets, encara que de moment s’han centrat a conservar els suports i no a analitzar els missatges.

L’únic espai memorial que va deixar l’Ajuntament en La Rambla després de retirar la resta el 28 d’agost, situat a l’inici de la via al costat de plaça Catalunya, es tancarà coincidint amb l’inici de la festa major de la ciutat, La Mercè, el 21 de setembre, i les ofrenes dipositades es traslladaran també als arxius per tenir el mateix tractament.

ESPELMES AMB FINALITATS SOCIALS

Una entitat s’encarregarà de coordinar l’ús de la parafita de les espelmes recollides –que van sumar més de 30.000 litres–, i després la manipularà La Llavor, que acull persones sense llar i a familiars de malalts de l’Hospital Vall d’Hebron de fora de Barcelona, i també col·laboraran dones de presons.

L’Ajuntament planteja dissenyar un model de vela de commemoració i vendre-la explicant que seran 100% reciclades de la Rambla, i que els diners recollits servirà per oferir ocupació a aquestes dones de presons i persones sense llar: “La cera no desapareixerà”, ha garantit Roca.

Ha destacat que Barcelona ha estat en contacte amb altres ciutats que han sofert atemptats, com París i Manchester, sobre la conservació d’homenatges a les víctimes, i ha ressaltat que “la idea és construir una relació tècnica” sobre com es viu el dol en diferents ciutats d’Europa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor