Troben a Atapuerca un fòssil humà que ha de revelar el rostre dels primers habitants d’Europa

  • Es tracta de la cara parcial d'un ésser humà, d'uns 1,4 milions d'anys d'antiguitat

VilaWeb
Redacció
08.07.2022 - 18:35

L’Equip de Recerca de les excavacions de la Serra d’Atapuerca ha presentat avui una de les principals troballes dels últims anys, un nou fòssil humà trobat a l’avenc de l’elefant,  i que per la seva antiguitat revela com és “la cara del primer europeu”.

El conseller de Cultura de la Junta de Castella i Lleó, Gonzalo Santonja, ha participat en la presentació, juntament amb els codirectors del Projecte, Juan Luis Arsuaga, José María Bermúdez de Castro i Eudald Carbonell i la investigadora i coordinadora del jaciment de l’avenc de l’elefant, Rosa Huguet.

Segons han confirmat, es tracta de la cara parcial d’un ésser humà, d’una antiguitat que es calcula de vora 1,4 milions d’anys. Tal com han recordat, d’ençà de fa un parell de dècades, i gràcies a les troballes a la cova de la Gran Dolina, els membres de la comunitat científica debatien sobre el model evolutiu més coherent per explicar l’origen de cara moderna. L’Homo antecessor, amb una antiguitat que es xifra en 850.000 anys, és la cara moderna més antiga registrada fins avui en la història de la humanitat.

Tot i això, gràcies a aquesta nova troballa a Atapuerca, es pot avançar per a donar resposta a l’origen d’un rostre similar al nostre. Segons argumenten, un dels objectius de la present campanya d’excavació era continuar els treballs de la part superior de l’vvenc de l’elefant, iniciats l’any 2021. La importància d’intervenir en aquesta zona rau en la seva posició, propera a una de les entrades principals de la cavitat, perquè els nivells excavats anteriorment en aquest jaciment han posat de manifest que en aquesta zona la diversitat i l’abundància de restes recuperades sempre ha estat més alta que a la resta del jaciment.

Va ser un dels membres de l’equip de recerca, Edgar Téllez, que va trobar el 30 de juny al sector K29 diferents restes òssies embolicades en les argiles. Després de netejar-les i ser analitzats per diversos especialistes de l’equip, han pogut confirmar que aquestes restes corresponien a un maxil·lar humà.

El fòssil humà de l’avenc de l’elefant s’ha trobat aproximadament a dos metres per sota de la mandíbula recuperada el 2007. Per això expliquen que és molt probable que el nou fòssil estigui relacionat amb aquesta mandíbula i que pertanyi a una de les primeres poblacions que van colonitzar Europa.

“Si és així, podrem determinar finalment la identitat de l’espècie humana de l’avenc de l’elefant. A més, podrem fer una comparació detallada entre la nova cara trobada amb la de Homo antecessor”, confirmen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor