04.03.2022 - 10:24
|
Actualització: 04.03.2022 - 11:24
L’exèrcit rus ha atacat aquesta matinada amb foc d’artillera la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d’Europa i situada a mig camí de Crimea i Dniprò. Els projectils han causat un incendi en un magatzem de les instal·lacions, molt a prop d’un reactor que està inoperatiu per tasques de renovació. Els bombers han aconseguit d’apagar les flames després de quatre hores. Poc després, les tropes russes han dit que havien ocupat el recinte.
El director de l’agència internacional de l’energia atòmica (IAEA), Rafael Mariano Grossi, ha expressat la preocupació per l’atac a Zaporíjia i ha demanat a les tropes ucraïneses i russes que s’abstinguessin de combatre a prop de qualsevol recinte nuclear. Segons la mateixa IAEA, arran de l’atac i l’incendi posterior no s’han detectat alteracions en la radiació de la zona.
I'm deeply concerned with situation at #Zaporizhzhia Nuclear Power Plant. Spoke with #Ukraine PM Denys Shmygal; @IAEAorg's monitoring and in close contact with #Ukraine's nuclear regulator and operator. I appeal to parties to refrain from actions that can put NPPs in danger.
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) March 4, 2022
Terrorisme nuclear
En una declaració d’urgència arran de l’atac, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha acusat Rússia de fer terrorisme nuclear. “Alertem a tothom. Cap estat, més enllà de Rússia, mai no ha bombardat reactors nuclears. És la primera vegada a la nostra història, en la història de la humanitat, que un estat terrorista fa ús del terrorisme nuclear.”
Així mateix, el govern ucraïnès ha dit que les tropes russes volien causar un nou Txornòbil, tot i que una explosió de la central de Zaporíjia seria deu vegades pitjor que no pas el desastre nuclear del 1986.
Important objectiu militar
La central nuclear de Zaporíjia era un dels principals objectius de l’exèrcit rus en el front sud de la invasió. Les tropes que van entrar a Ucraïna per Crimea han dividit els atacs en dos flancs. A l’oest, han ocupat ja la ciutat de Kherson, mentre anaven cap a Odessa; cap a l’est, amb la voluntat d’arribar fins a Donetsk, els militars van assenyalar Zaporíjia com un element clau.
La central, que té sis reactors nuclears i es va inaugurar en temps de l’URSS (1985), és una de les deu més grans del món i produeix al voltant d’una quarta part de l’energia d’Ucraïna.