13.04.2025 - 16:45
|
Actualització: 13.04.2025 - 19:29
L’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista (AVRF) a Tarragona insta el govern espanyol a reobrir la tercera fossa de la ciutat, on calculen que hi ha almenys una desena d’inhumats. La direcció general de Memòria Democràtica apunta que treballen perquè pugui ser una realitat l’any vinent. “És un procés que és lent perquè necessita uns treballs tècnics, però pel que ha dit el director, estan molt avançats”, ha afirmat Montserrat Giné, presidenta de l’entitat. Segons Xavier Menéndez, la intervenció té dificultats logístiques que responen a la ubicació de la fossa neutra, on és complicat d’accedir amb la maquinària necessària. Per una altra banda, un estudi recent ha permès de sumar 846 morts de la guerra del 1936-1939 a les fosses comunes de Tarragona.
En el tradicional homenatge a les víctimes de la repressió franquista, fet avui al cementiri de Tarragona, s’ha fet un minut de silenci en record de totes les persones que van perdre la vida durant la guerra i la postguerra. Familiars del Camp de Tarragona, però també de les Terres de l’Ebre, s’han acostat fins aquest punt per honrar la memòria dels seus avantpassats en un acte emotiu on tampoc no han faltat les ofrenes florals al grup escultòric Dignitat.
El cas d’Elisa Cardona, l’única dona afusellada a Tarragona
L’AVRF a Tarragona calcula que en aquesta fossa comuna hi ha com a mínim les restes mortals d’una desena de persones. Una podria ser Elisa Cardona Ollé, natural de Duesaigües, l’única dona afusellada pel franquisme a Tarragona. Les seves nebodes, Pilar i Montserrat Camarassa, estan convençudes que la seva tieta va ser un cap de turc del franquisme. Tal com recorden, l’Elisa treballava en un hotel on s’hostejaven uns capellans que la van denunciar per haver-los delatat. “Sempre he pensat que va ser un afusellament perquè les dones callessin, va ser un cap de turc”, ha apuntat la Pilar. Més de vuit dècades després del seu assassinat, la família continua reclamant justícia i lamenta el silenci que es va instaurar a la societat a l’hora de cercar la veritat en casos com el seu. “Crec que si hagués estat un home, això hauria estat diferent. En ser una dona, va ser com un doble afusellament, la pena va ser molt més grossa”, ha recordat emocionada.
De moment, la direcció general de Memòria Democràtica no concreta en quin moment podria avançar en la reobertura de la tercera fossa comuna, si bé indica que hi treballen. Per la seva part, l’associació ha posat a disposició de la direcció general tot el material genètic del qual disposen per facilitar la recerca. “Només que tinguem la possibilitat de fer un encreuament positiu, ha valgut la pena tot l’esforç”, ha assegurat Giné.
Un estudi suma nous noms a les víctimes del franquisme
Un estudi recent de la direcció general de Memòria Democràtica ha permès de sumar 846 morts de la guerra del 1936-1939 a les fosses comunes de Tarragona, a més d’afegir nova informació relacionada amb l’hospital de la Savinosa de la ciutat en aquest període històric. En total, la xifra de morts i assassinats durant la guerra i la repressió franquista a Tarragona és de 2.342 persones.