01.06.2022 - 19:11
|
Actualització: 01.06.2022 - 21:09
L’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) ha demanat al TSJC que requereixi l’aplicació immediata de la sentència del 25% de castellà, perquè considera que no es compleix. L’escrit d’al·legacions registrat avui sol·licita al tribunal que requereixi personalment al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que, de manera “immediata i efectiva”, dicti les instruccions necessàries perquè es compleixi el 25% de castellà.
Alhora, demanen al tribunal que requereixi -si cal amb l’Alta Inspecció de l’Estat- directament als directors de centres educatius que ho compleixin. A més, també diu al TSJC que ordeni de fer arribar un nou qüestionari a tots els directors de centre i proposa de multar Gonzàlez-Cambray. L’AEB ha estat notícia perquè el TSJC l’ha reconegut com a part legitimada en la causa que imposa el 25% de castellà a les escoles.
Els inspectors espanyols que verifiquen el compliment del 25%: són dos i no poden entrar als centres
D’acord amb l’escrit d’al·legacions, el nou formulari hauria de demanar a les direccions de centre que informin si el seu projecte lingüístic constata que el castellà i el català són llengües vehiculars, i també especificar quantes hores i quines matèries es fan en castellà. Segons l’entitat, les instruccions i el qüestionari enviats pel conseller als centres fins ara no van destinats a complir la sentència ni tampoc a saber si s’aplica el 25% de castellà en els projectes lingüístics. Per l’AEB les instruccions no formulen les preguntes “idònies” i són una maniobra de “dilació” i “dificultat” per no aplicar la sentència.
“Els continguts de les instruccions dictades pel conseller d’Educació operen en un pla contrari a les garanties exigides per la sentència ferma citada del 16 de desembre del 2020”, diuen.
Quant a la multa per al conseller, volen que sigui de mil cinc-cents euros diaris mentre no consti “de manera efectiva” que tots els alumnes catalans reben almenys un 25% de la docència en castellà.
A més, l’entitat ha anunciat que interposarà un recurs contenciós-administratiu contra aquestes instruccions adreçades als centres i demanarà que se suspenguin cautelarment per “manifesta vulneració de les normes sobre cooficialitat lingüística i vulneració del dret fonamental a l’ensenyament”. També demanen que s’obrin diligències penals al mateix TSJC contra Gonzàlez-Cambray i més càrrecs que hagin “col·laborat o participat en l’incompliment de la sentència del 2020 i de la interlocutòria del 4 de maig”.