08.02.2024 - 22:04
L’Assemblea de Docents ha tornat després de set anys d’inactivitat. Les polítiques del govern del PP i Vox han encès els ànims d’una comunitat docent que ja fa mesos que adverteix: “La llengua no es toca”. L’Assemblea va ser la pedra angular d’un aparell que va fer caure el govern de José Ramón Bauzá, que aplicava polítiques contra el català. Avui, despertats per l’alarma de Marga Prohens i l’extrema dreta, s’han tornat a posar a fer feina vestint samarretes verdes –les de l’època Bauzá i les de l’època Prohens.
“Sortim amb el missatge que estam units i que anem de veres a fer feina”, ha explicat la portaveu de l’Assemblea, Marina Vergés. Després de més de dues hores de durada i amb l’IES Berenguer d’Anoia ple, gairebé dos-cents professionals de l’educació que representaven una seixantena de centres han deixat un missatge clar: el govern es trobarà amb la seva oposició.
Van ser les assemblees de l’IES Can Peu Blanc (a la Pobla) i de l’IES Alcúdia les que van decidir de tornar a l’assemblea general. Els docents, deien, tornen a “estar a la diana d’una política podrida i malintencionada”. I també avisaven que on diu “la llengua no es toca” –campanya que ja té l’adhesió de més de 200 centres– hi podria dir perfectament “els docents no es toquen”.
Els professionals educatius veien clar que, arribats al punt d’agitació política i social que hi ha, es trobaven en la cruïlla de dos camins: esperar que la bolla es fes gran i els caigués damunt o començar a protegir-se per mitjà de l’organització. A l’assemblea que s’ha fet ha quedat clar que han optat per la segona via: “Hi ha molta gent voluntària i moltes ganes de fer feina”, ha dit Vergés a VilaWeb, acabada la reunió.
La pressió, cap als centres
L’Assemblea de docents denuncia que la pressió s’ha acabat traslladant als centres. De fet, la implantació de la segregació lingüística a primària i secundària dependrà de la voluntarietat de les escoles i instituts. Malgrat que la gran majoria veu clar que no voldrà aplicar el pla del govern, és cert que hauran de ser els equips directius i el professorat qui hagi de donar explicacions a les famílies que vulguin que els seus infants aprenguin en castellà. Ja ho van advertir dijous els grups de l’oposició al Parlament de les Illes: es romprà el model de convivència.
Si bé Vergés diu que s’han creat comissions de diversos àmbits, com una de legal i una altra d’enfocada al pin parental, assegura que la llengua ha estat el motor de tot aquest ressorgiment. Diu que les polítiques del govern i de Vox “són una qüestió ideològica i no pedagògica” i que poden arribar a crear “un conflicte important als docents”.
De fet, el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, ha explicat en una compareixença voluntària les línies mestres del pla de segregació. Ha promès recursos als centres, però no ha explicat com els destinarà ni com pretén desenvolupar el pla de manera específica. Ha estat un tema que, evidentment, s’ha tractat a l’assemblea. Vergés lamenta “veure que s’intenta manipular l’opinió pública i venent fum” i assegura que la sensació que ha quedat després de la compareixença de Vera al parlament és la mateixa: “No ha aclarit res.”
Vera ha arribat a equiparar el català amb les llengües estrangeres i ha assegurat que el pla no farà modificar cap normativa actual, tot i que sí que vulnera el decret de mínims, perquè tant les ciències naturals com les socials s’han de fer en català i no en castellà. De fet, la comissió legal de l’Assemblea de Docents estudiarà a fons les lleis que toquen de ple l’educació per veure si s’incompleix cap norma.
Quant al pressupost que es destinarà a la segregació lingüística –hi ha 60 milions previstos–, l’Assemblea de Docents n’és crítica: d’on han sortit aquests diners? “Tenim mancances que vénen d’enrere: ràtios elevades, manca d’espai, aules pre-fabricades… quan ho dèiem fa anys ens responien que no hi havia pressupost. Ara, de cop i volta, n’hi ha per a aplicar un canvi lingüístic”, explica. Vergés subratlla que l’Assemblea està ofesa pel fet que el govern prioritzi aquest tema i “jugui” amb ells i amb l’opinió pública.
Reactivació de les assemblees de centre
Una de les demandes que surt de l’Assemblea és fer una crida perquè els centres acabin de constituir les assemblees pròpies. Els moviments ja van començar al novembre, però encara hi ha escoles i instituts on no s’han organitzat. Consideren que l’Assemblea de Docents només té sentit si cada centre en té la pròpia.
“Lluitarem per una educació pública i de qualitat”, ha acabat dient Vergés, que ha assegurat que ara com ara no hi ha data pera una nova assemblea general, però que n’hi haurà així que s’hagi avançat feina. “Farem una oposició necessària. Reaccionarem de manera centrada i pensada. No pot ser que facin i desfacin com vulguin. I que quedi molt clar el missatge: som aquí.”