28.05.2016 - 12:41
|
Actualització: 28.05.2016 - 19:21
Arribem a l’estació de La Floresta. Al costat hi ha l’estudi Leve, d’arquitectura, fotografia, disseny i cinema. En són cofundadors l’Eva Serrats i en Francesc Pla. El projecte Assaig General. Menjar, emergència sostenible i disseny es treballa des d’aquest estudi, juntament amb l’historiador de l’art i professor a l’escola d’art de Winchester, de la Universitat de Southampton, Daniel Cid, i l’equip tècnic del FAD (Foment de les Arts i del Disseny). Tots tres comissaris han anat definint l’encàrrec que fa uns mesos els va fer el FAD per al festival FADFest, que enguany se centra en el disseny per a la sostenibilitat alimentària.
Trobem l’estudi Leve en ebullició, taules plenes de papers, dibuixos, esbossos, parets i finestres plenes de mapes, dades i esquemes… i una reunió que fa estona que dura i on es prenen decisions que ja són molt executives. Sortim a prendre l’aire i ens assentem en una plaça per xerrar una estona d’aquest projecte ambiciós, nou, compromès i amb voluntat de deixar petja i de sumar-se a altres projectes entorn l’ocupació de la ciutat i també de la sostenibilitat alimentària, que s’han anat desenvolupant al llarg d’aquests anys. Parlem amb el Daniel Cid i una mica més tard s’hi sumarà l’Eva Serrats. Avui no coincidim amb el Francesc Pla.
Daniel Cid aclareix d’entrada el seu posicionament en relació al disseny, com a element de transformació social, que incideix en la realitat. També entén que les persones som actius de l’espai públic no pas consumidors de l’espai públic. I és des d’aquesta perspectiva que ha articulat el projecte Assaig General, que consistirà a fer un àpat per a 900 persones, al voltant de la plaça de les Glòries (on hi ha Museu del Disseny i seu del FAD), un àpat popular, sostenible i suculent (com sempre li agrada recordar a l’Eva Serrats), amb la particularitat que la confecció i realització d’aquest àpat acompleixi de principi a fi la idea de sostenibilitat alimentària. I això vol dir que és també una manera de posar a prova la ciutat en aquest aspecte.
I per què treballar sobre la sostenibilitat alimentària? Un vídeo que l’equip de comissaris ha preparat recull algunes dades que ens posen sobre la pista de la necessitat urgent de fer passes en aquesta direcció. S’explica: «Llencem una tercera part dels aliments que produïm. Amb la meitat del menjar que llencem podríem alimentar tota la població que passa gana al món. A Catalunya el 20% dels aliments en bon estat són malbaratats en l’àmbit domèstic. La manera com produïm aliments és responsable d’una quarta part de les emissions de CO2. Catalunya ha perdut el 50% dels pagesos els darrers vint anys i el 40% dels que queden tenen més de 65 anys. Al món produïm el doble de residus que d’aliments.»
I així han sintetitzat el projecte, en forma de proclama: «L’Assaig General ja té lloc i data: dissabte 11 de juny de 2016 als Jardins d’Elisava (C. Badajoz / C. d’Àvila). Aquest dia posarem a prova la ciutat des del punt de vista de la sostenibilitat alimentària i avaluarem les seves capacitats. Celebrarem un esdeveniment gastronòmic per demostrar que podem, ambientalment i socialment, ser més sostenibles. I ho farem de la mà d’aquells que fa molts anys que treballen en altres maneres de produir i consumir, amb la implicació dels barris de l’entorn de la plaça de les Glòries i fent ús de la capacitat pròpia del disseny de generar processos, espais, missatges i objectes que modifiquin els nostres hàbits de consum.»
Explica Daniel Cid que hi ha dos aspectes que són centrals en el discurs de la sostenibilitat alimentària: el malbaratament i la proximitat: I afegeix: ‘Si volem una ciutat resilient i sostenible cal treure el màxim partit als productes locals.’ Per això, l’àpat popular començarà amb una Enciamada, un tast d’enciams de proximitat de múltiples procedències, varietats i tècniques de cultiu. Els enciams provindran del Connecthort, de l’Horta del Prat, de Sant Boi, de l’Escola dels Encants, del Mercat del Clot i de les cooperatives de consum del Poblenou.
Després, amb la recollida el dia abans d’aliments que s’haurien malbaratat, els reconeguts cuiners Ada Parellada i Sergi de Meià i molts altres cuiners que col·laboraran amb ells, elaboraran uns plats suculents. Aquest és un aspecte important per a fer entendre que des del reaprofitament es poden oferir plats de gran qualitat gastronòmica, insisteix Eva Serrats.
I per postres es reivindicarà el pa amb vi i sucre, una proposta de l’associació cultural Nyam Nyam, que d’aquesta manera també recupera una celebració que va ser important durant molts anys al barri del Poblenou, impulsada per Ramon Bou i Espinosa: El ‘Pa amb vi i sucre’ es va fer per primera vegada el 25 d’octubre de 1967. El 1977 es va celebrar a favor de la llibertat. El 1979 va servir per commemorar els cinquanta anys del Casino de l’Aliança. L’any 1983 va ser el de la seva consolidació definitiva com a festa popular amb una assistència de prop de 10.000 persones.
L’àpat de l’Assaig General és de franc, però amb inscripció prèvia. Per participar-hi els organitzadors demanen que els comensals portin a canvi una fotografia de la nevera oberta o una llista de la compra. Tenir la nevera ordenada amb una lògica de consum o bé fer una llista del que es necessita abans d’anar a comprar són dues estratègies útils per evitar el malbaratament. Es calcula que de cada tres bosses de menjar que comprem, una acaba a les escombraries. És doncs una manera d’ajudar a conscienciar de petites estratègies que serveixen de cara a la sostenibilitat alimentària. Al llarg del matí del dia 11 de juny també es faran tallers ben diversos en aquest sentit: des de com organitzar la nevera fins a un taller de cuina amb receptes per a fer plats de reaprofitament, aquest organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments. (Consulteu totes les activitats del dia 11).
L’equip d’Assaig General ha acotat l’acció als barris del voltant de la plaça de les Glòries i ha confeccionat un mapa obert que reuneix iniciatives i agents clau que treballen al voltant de la sostenibilitat alimentària: mercats i eixos comercials, comerç local, associacionisme i participació, horts urbans, equipaments educatius, empreses i organitzacions sostenibles, aigües i fonts, cooperatives de consum sostenible i turisme sostenible. I és amb aquest conjunt de recursos humans que han cercat els col·laboradors per al projecte. I així, col·labora Connecthort, un projecte que impulsa la cohesió veïnal a través d’un hort comunitari i un espai polivalent al Poblenou; la cooperativa Biciclot de foment de la bicicleta, l’Escola dels Encants, que té un hort urbà… També l’Associació de Comerciants dels Encants, que s’encarrega de comprar i subministrar els plats i coberts de l’àpat. En aquest sentit, Daniel Cid reflexiona sobre què vol dir disseny compromès al segle XXI. Es pregunta si val la pena dissenyar un nou plat o allò que cal fer és reutilitzar els que ja tenim. I parla del disseny com una estratègia que fa possible les coses, que prefigura un escenari.
Per descomptat, l’equip d’Assaig General també treballa amb aquelles entitats i associacions especialitzades en la sostenibilitat alimentària, com ara la Plataforma Aprofitem els Aliments i els Espigoladors, o amb iniciatives com la campanya Mercats Verds dels mercats municipals de Barcelona, i també amb Mercabarna, que els comissaris consideren que és un referent internacional en preocupar-se pel tema del malbaratament i reaprofitament dels aliments.
A més, el projecte té una dimensió científica, perquè hi col·labora l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona amb Paco Muñoz, la Fundació Alícia i l’ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental). Totes tres institucions seran també les encarregades d’avaluar tot el procés, tot l’Assaig General, a partir de la petjada ecològica, hídrica, social deixada. També es farà una avaluació nutricional de l’àpat.