16.06.2016 - 19:27
BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)
Una investigació liderada per científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques del CSIC i de l’Hospital Clínic de Barcelona han assajat amb èxit una nova teràpia consistent en el trasplantament de cèl·lules alveolars tipus II en pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica.
Els resultats, publicats a la revista ‘Chest’, han mostrat que el trasplantament d’aquestes cèl·lules, fet amb un procediment poc invasiu, no presenta efectes adversos i podria frenar la progressió de la malaltia, han informat en un comunicat el CSIC i el Clínic.
La fibrosi pulmonar idiopàtica té lloc als alvèols, formats majoritàriament per dos tipus de cèl·lules, les cèl·lules alveolars tipus I –encarregades de fer l’intercanvi de gasos– i les de tipus II –reparen els danys produïts als pulmons–.
En la fibrosi pulmonar idiopàtica aquestes cèl·lules moren i es produeix un intens creixement de fibroplasts que donen lloc a la cicatrització del teixit, i els pulmons perden la capacitat d’intercanviar gasos i transportar oxigen a la sang.
Aquest tipus de fibrosi es pot produir a qualsevol edat, tot i que és més comuna entre els 40 i 70 anys, i afecta entre 3 i 6,8 de cada 100.000 persones; es tracta d’una malaltia progressiva amb una supervivència mitjana de 3-5 anys des del diagnòstic.
L’equip del CSIC i el Clínic han assajat el trasplantament intratraqueal, mitjançant fibrobroncoscòpia, de cèl·lules alveolars tipus II a 16 pacients seleccionats.
Una de les directores del treball Anna Serrano-Mollar ha assegurat que s’ha fet el seguiment dels pacients durant 12 mesos sense observar efectes adversos rellevants associats al trasplantament, i transcorregut aquest temps “no es va observar deteriorament de la funció pulmonar ni que els símptomes de la malaltia haguessin progressat”.
Tant Serrano-Mollar com l’altre director de la investigació, Antoni Xaubet, han destacat que els resultats obren la porta a la realització d’un estudi clínic amb més pacients que confirmin els efectius positius d’aquesta teràpia cel·lular.