12.07.2016 - 17:19
|
Actualització: 13.07.2016 - 16:52
LA HAIA, 12 (Reuters/EP)
El Tribunal Permanent d’Arbitratge ha donat la raó a les Filipines en la seva disputa marítima amb la Xina i ha determinat que aquest últim país no té cap dret “històric” al qual agafar-se per reclamar certes zones del mar Meridional.
“No hi ha base legal perquè la Xina reclami drets històrics sobre els recursos dins de les àrees marítimes que entren a la ‘línia dels nou punts’, assegura el tribunal, en al·lusió a una línia de demarcació establerta en un mapa del 1947.
Alhora, l’organisme conclou que les patrulles portades a terme a la zona per part de la Xina han amenaçat la integritat dels pesquers filipins i ha alertat dels danys causats als esculls de coral per les diferents obres fetes durant els últims anys.
El Ministeri d’Exteriors xinès ha rebutjat el dictamen i ha apel·lat a una història de més de 2.000 anys. En aquest sentit, ha subratllat que “els drets marítims i de sobirania territorial” no es veuran afectats “sota cap circumstància” i que Pequín “mai no acceptarà” cap reclamació aliena.
El Ministeri de Defensa xinès ja havia avançat que, independentment de la decisió arribada des de La Haia, les Forces Armades del gegant asiàtic seguiran “salvaguardant fermament els interessos i drets de sobirania nacional, de seguretat i marítims” i responent a “amenaces i desafiaments”.
Per la seva banda, el secretari del Ministeri d’Exteriors de les Filipines, Perfecto Yasay, ha demanat “contenció i sobrietat” després del veredicte i, tot i que ha dit que estudiarà “detingudament” el text –de gairebé mig miler de pàgines– ja ha dit que el “respecta”.
EL CAS
La Xina reivindica com a pròpies la majoria de les aigües del mar Meridional, riques en recursos energètics i pesquers, i no ha dubtat a defensar-ne la legitimitat davant de la resta de països que també reclamen drets sobirans: Brunei, Malàisia, Filipines, Taiwan i Vietnam. Les autoritats xineses han arribat a construir illes artificials i hi envien patrulles marítimes de manera regular.
Les Filipines va portar el cas a La Haia el 2013, en un intent per aclarir l’estatus legal d’una sèrie d’esculls, roques i illes artificials al banc de sorra de Scarborough i a l’arxipèlag de Spratly, així com per determinar els drets que té cadascun dels països en aigües veïnes.
El tribunal aplica la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar per determinar quins països tenen dret a explotar certes aigües, d’acord amb una generalització que planteja que la sobirania d’unes illes garanteix als seus propietaris un radi d’acció de fins a 12 milles nàutiques.
Manila va argumentar durant les vistes que cap de les illes o esculls de les Spratlys són prou grans com per garantir una zona econòmica exclusiva (ZEE) de fins a 200 milles nàutiques. En canvi, en el cas de Scarborough al·lega que està inclosa dins de ZEE corresponent a l’illa de Luzón i, per tant, pertany a les Filipines.
PREOCUPACIÓ
Uns cent membres d’un grup nacionalista filipí s’han manifestat aquest dimarts davant del Consolat xinès a Manila per demanar a Pequín que acati la decisió del Tribunal d’Arbitratge i renunciï a qualsevol reivindicació futura, cosa que continua semblant llunyà de moment.
El Japó, que de la mateixa manera que els Estats Units observa amb preocupació aquesta controvèrsia, ha fet una crida a la cautela per boca del seu ministre de Defensa, Gen Nakatani. “Instem totes les parts implicades a reaccionar d’una manera que no augmenti les tensions”, ha manifestat en declaracions als periodistes.
El Departament d’Estat nord-americà ha considerat que la decisió del tribunal de La Haia suposa “una important contribució a l’objectiu compartit d’una resolució pacífica de les disputes al mar de la Xina Meridional” i ha instat les parts a complir amb la resolució coneguda aquest dimarts.
El Govern del Vietnam també ha reclamat el compliment de la decisió internacional, tot i que en el seu cas ha aprofitat per recordar les seves pròpies reivindicacions territorials a la mateixa zona. Taiwan, per part seva, ha rebutjat la resolució i, en particular, la part relativa a l’illa d’Itu Aba, la seva única reclamació a les illes Spratly.