Arxiven la querella que atribuïa delicte d’odi a Colau per haver suspès les relacions amb Israel

  • L'Ajuntament de Barcelona va suspendre les relacions amb Israel al febrer arran de la petició d'unes quantes entitats socials, però Collboni les va reprendre ara fa dos mesos

VilaWeb

Redacció

21.10.2023 - 10:27
Actualització: 21.10.2023 - 10:41

El jutjat d’instrucció número 5 de Barcelona ha acordat d’arxivar la querella contra l’ex-batllessa de la ciutat Ada Colau i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació de l’ajuntament per la decisió de suspendre les relacions amb Israel arran de la petició d’entitats pro-Palestina. La querella els atribuïa un delicte d’odi, però la jutgessa diu ara que no hi ha cas.

“Sigui políticament oportuna o no la comunicació a les autoritats israelianes sobre l’opinió de la batllessa de Barcelona sobre l’actuació de les autoritats israelianes en relació amb el conflicte amb Palestina, tal actuació no pot incardinar-se en el delicte d’odi pel qual es formula la denúncia”, diu la interlocutòria judicial, que ha compartit el regidor de Barcelona en Comú Marc Serra, que piula: “El lobby sionista perseguia per la via penal Ada Colau i el director de Cooperació per haver fet allò que ara és un imperatiu humanitari: suspendre les relacions amb Israel per denunciar les vulneracions de drets humans a Palestina.”

En el seu moment, Colau va justificar la suspensió de les relacions amb Israel perquè feia temps que les entitats socials denuncien les vulneracions sistemàtiques de drets humans per part d’Israel, i va afegir que Barcelona era una ciutat que històricament havia tingut una tradició de solidaritat amb els pobles oprimits i de compromís en contra de les vulneracions drets humans, especialment a la Mediterrània.

Amb Jaume Collboni a la batllia, l’ajuntament va aixecar la suspensió de relacions i va reprendre l’agermanament amb Tel-Aviv, cosa que Serra ha criticat: “Si la decisió de Colau va ser premonitòria, la decisió de Collboni de fa només dos mesos de ‘normalitzar les relacions amb Israel’ va ser, com a mínim, poc oportuna.” I afegeix: “Collboni va decidir d’abraçar Israel en plena escalada de violència contra Palestina. Potser això explica avui el seu silenci.” Finalment, diu que arran d’una escalada de violència com l’actual la pressió diplomàtica és fonamental, i recomana que les institucions “aixequin la veu contra la barbàrie”. “Si es va poder amb l’apartheid a Sud-àfrica, per què no a Palestina?”, demana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor