Arxiven la investigació per desobediència per l’1-O contra quatre caps dels Mossos de Lleida

  • El jutge considera que va hi haver un comportament ajustat a dret, però arxiva la investigació per falta de proves

VilaWeb
Redacció
30.05.2019 - 20:22
Actualització: 30.05.2019 - 20:32

El jutjat d’instrucció 4 de Lleida ha arxivat provisionalment la investigació per desobediència contra quatre caps dels Mossos d’Esquadra, responsables de l’operatiu policial durant l’1-O. El jutjat conclou que hi va haver un comportament ‘no ajustat a dret’ per part d’unitats de Mossos en relació al compliment de la interlocutòria del TSJC que obligava a impedir la celebració de l’1-O. Tot i això, afegeix, després les diligències practicades, no hi ha ‘prou indicis’ per continuar procedint contra els investigats.

La causa es basava en un informe de la Guàrdia Civil d’uns 500 folis –amb documentació a part– elaborat amb informació extreta dels telèfons, correus electrònics i documentació comissada a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida quan la Guàrdia Civil hi va entrar el 19 d’octubre i el 2 de novembre de 2017.

El jutjat va continuar amb la investigació, després que l’Audiència Nacional espanyola rebutgés, l’abril de 2018, assumir-la tot i sol·licitar des de Lleida que fos el seu jutjat central d’instrucció 3, presidit per la magistrada Carmen Lamela, qui centralitzés aquesta investigació i l’unís a la causa sobre l’actuació de la policia catalana l’1-O. Lamela va considerar que ‘no existeix connexió subjectiva ni material en l’objecte del procés’.Tot i que el jutjat lleidatà els investigava en un inici per desobediència, sedició i falsedat documental, l’Audiència Nacional només va fer referència llavors a un possible delicte de desobediència i recordava que aquest no és competència seva.

Investigació als Mossos de Lleida

La Guàrdia Civil va lliurar al jutjat un informe molt extens en què s’apuntava directament a quatre responsables de la policia catalana a Lleida, com ara el responsable de la regió policial de Ponent o el responsable de sala l’1-O, com a presumptes autors de possibles delictes de desobediència, sedició i falsedat documental per accions dutes a terme abans, durant i després de l’1-O.

Segons que recollia l’informe presentat per la Guàrdia Civil al jutjat, hi havia indicis que apuntaven que va existir una organització articulada en el cos dels Mossos d’Esquadra de dalt a baix per evitar que la Guàrdia Civil i la policia espanyola actuessin contra el referèndum de l’1-O. També haurien presentat documents i testimonis que explicarien que els Mossos van fer seguiments i vigilància a membres de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola, així com gravacions de vídeo com a proves. Finalment, però, el jutjat ha arxivat provisionalment el cas per falta de proves.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor