02.05.2024 - 14:15
|
Actualització: 02.05.2024 - 17:05
El titular del jutjat d’instrucció número 1 de Gandia (Safor) ha acordat el sobreseïment de la causa contra l’equip directiu de l’Institut Joan Fuster de Bellreguard (Safor) per un presumpte delicte d’enaltiment del terrorisme per la pintada d’un mural i un acte amb l’artista basc Fermín Muguruza, cantant de la banda Kortatu, el 23 de març de l’any passat. En concret, van ser investigats sis docents, i les penes proposades eren d’un any de presó a tres. La denúncia la va interposar el grupuscle ultraconservador Asociación de Educadores Contra el Adoctrinamiento, pròxim a Vox.
Ara, després de la declaració dels docents, el 26 de març, el jutge ha considerat que no hi havia cap indici que s’hagués comès un delicte d’enaltiment del terrorisme. La resolució, tal com avança Eldiario.es, recorda que Muguruza no ha estat mai condemnat per cap delicte de terrorisme o enaltiment del terrorisme, i que en el mural tampoc apareix cap contingut o imatge relacionada amb ETA, tal com acusava el grupuscle.
Muguruza va visitar Bellreguard dins la campanya de promoció del film d’animació Black is Beltza, que ha dirigit. Va ser convidat a proposta del Centre de Desenvolupament Rural de la Safor, i l’Ajuntament de Bellreguard va oferir la sala del teatre per projectar el film. Per a commemorar la visita, l’artista muralista Toni Espinar va proposar de fer un mural amb la imatge de Muguruza en algun espai de titularitat municipal. Finalment, l’ajuntament va decidir de posar-lo a l’Institut Joan Fuster. En el mural es poden llegir frases com ara “sense memòria no hi ha aprenentatge”.
Com a sorpresa, l’endemà de la projecció van dur Fermín Muguruza a l’institut per mostrar-li el mural. Va dir unes paraules d’agraïment, però no es va fer cap xerrada, tal com afirmaven els denunciants, que deien que el van convidar a fer una conferència als alumnes.