Cinc artistes menorquins reflexionen sobre la petjada ecològica a Ca n’Oliver

  • Fins el 12 d'abril s'hi pot veure la mostra multidisciplinària 'Natura: petjada i vincle'

VilaWeb
Detall de la instal·lació ‘Reflexos i construccions d’identitat’ de Marina Lozano Triay.

Redacció

13.02.2020 - 17:00

Cinc artistes menorquins de menys de trenta-cinc anys fan una reflexió sobre la dualitat de l’home i la natura a l’espai expositiu de Ca n’Oliver de Maó. L’exposició ‘Natura: petjada i vincle‘, comissariada per Carles Jiménez i organitzada per l’Ajuntament de Maó, mostra les lectures artístiques d’aquesta dualitat de Carme Gomila, Francesc Llompart, Marina E. G., Marina Lozano i Macià Florit per diversos mitjans, com ara el vídeo, la instal·lació, l’escultura i la música. La mostra es podrà veure fins el 12 d’abril.

‘Natura: vincle i paisatge’ tracta sobre la relació de l’home i la natura que ha regit la societat i les conseqüències que té, sobretot la petjada ecològica, que mesura la superfície de sòl productiu necessària per a mantenir una població. A Menorca, cada habitant consumeix l’equivalent als recursos de gairebé cinc hectàrees. Això vol dir que per a cobrir les necessitats de la població es necessitaria que l’illa fos més de sis vegades més gran. Aquesta petjada no tan sols modifica el paisatge sinó que també modifica el vincle de les persones i la natura. Els artistes han fet les creacions partint d’aquesta base i la dicotomia entre l’atracció de l’home cap a la natura i la gairebé inevitable destrucció que hi provoca.

L’artista audiovisual Macià Florit Campins (Ciutadella, 1990) a l’obra ‘Cala Turqueta SA proposa una reflexió sobre la possibilitat històrica d’urbanitzar aquesta cala, que s’ha mantingut intacta des de fa anys gràcies a la lluita ecologista. La instal·lació ‘Transmutacions‘, de Marina E. G. (Ciutadella, 1991), en canvi, és una reflexió al voltant del concepte de dualitat: natura-cultura, poble-ciutat, orgànic-artificial, són algunes de les dicotomies que hom es troba passejant per l’espai artístic. Marina Lozano Triay (el Mercadal, 1994) proposa de materialitzar la dualitat home-natura en dos elements que els defineixen, fusta i ferro, en la instal·lació ‘Reflexos i construccions d’identitat‘. Carme Gomila (Maó, 1987) i Francesc Llompart (Maó, 1987) proposen de qüestionar el rastre de l’home a la natura activant tots els sentits a la videoinstal·lació ‘Macar‘. La tria d’aquests cinc creadors, segons el comissari, respon a un ‘interès especial per a donar veu a joves artistes que sovint no troben plataformes per a difondre la seva producció, especialment a Menorca’. A més, són artistes que en la seva trajectòria han mostrat un interès especial per a la natura i la seva relació amb els humans, molt vinculat amb el paisatge menorquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor