27.01.2021 - 16:41
|
Actualització: 28.01.2021 - 11:48
Catorze diputats de diversos grups de l’Assemblea francesa han signat un article al diari Le Monde en què critiquen la passivitat de la Unió Europea envers la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme català. “La UE voldrà mirar-se al mirall de l’estat de dret que li lliura Catalunya?” és el títol de l’article. Els diputats, de formacions com el Partit Socialista, França Insubmisa, el grup de l’Esquerra Demòcrata i Republicana, la República en Marxa, el Modem i Llibertat i Territoris, destaquen: “La justícia europea sembla que és un escut protector per als dirigents catalans.” I posa d’exemples el recent rebuig de Bèlgica a l’extradició de Lluís Puig i la denegació de l’extradició de Puigdemont per part d’Alemanya el 2018. En canvi, afegeixen, “la UE i els seus caps d’estat han preferit fins ara de mirar cap a un altre cantó, amb el pretext que manifestar-se sobre Catalunya tindria el risc de fracturar Espanya”.
Però consideren que “avui aquesta fractura ja existeix”, i que “continuar mirant cap a una altra banda pot soscavar el capital democràtic i la posició de la Unió Europea com a vigilant imparcial de l’estat de dret”. Alhora recorden l’envit important que signifiquen els suplicatoris contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí que es tramiten al Parlament Europeu. “Si els eurodiputats, sota una intensa pressió política, llevessin la immunitat parlamentària de Puigdemont, Comín i Ponsatí, després d’haver abandonat Oriol Junqueras a la sort que li té reservada la justícia espanyola, què significaria això?”, demanen.
Heus ací el crit d’alarma d’aquests diputats de diversos indrets de l’estat francès. Recorden: “Una vegada elegit, per circumscripció, l’eurodiputat esdevé el representant de tots els ciutadans de la Unió Europea. Per dir-ho clarament, el senyor Puigdemont, el senyor Comín i la senyora Ponsatí són avui tan representants de tots els ciutadans francesos com Nathalie Loiseau, Yannick Jadot, Jordan Bardella, François-Xavier Bellamy, Raphaël Glucksmann o Manon Aubry.”
Alerten del perill que els llevin la immunitat. “Hi ha el perill de no voler examinar la situació catalana segons la llei, sinó segons uns altres criteris molt més polítics. En primer lloc, hi ha el perill de desacreditar el TJUE, que acaba de situar-se al bell mig del compromís entre el conjunt d’estímul fiscal [per a combatre la crisi de la covid] i [la defensa de] l’estat de dret a Hongria i a Polònia. A més, hi ha la dolorosa sensació, que es podria veure enfortida, que l’estat de dret de la Unió és de diverses velocitats, protegint un primer cercle i estigmatitzant els darrers que hi han ingressat.”
I és per això que demanen a la classe política francesa i europea en general que no es giri d’esquena a aquestes agressions, i esmenten també el fet que el Tribunal Suprem espanyol hagi destituït el president de la Generalitat Quim Torra per desobediència, cosa que ha precipitat l’avançament de les eleccions. “Les dures condemnes de nou anys a tretze de presó per sedició, i la intransigència de Madrid a l’hora d’aplicar-les, il·lustren l’estat de diàleg entre el govern espanyol i el govern català”, reblen.
Els signants de l’article són: Jean-Félix Acquaviva (Llibertats i Territoris), Clémentine Autain (LFI), Moetai Brotherson (Esquerra Democràtica i Republicana), Marie-George Buffet (Esquerra Democràtica i Republicana), Michel Castellani (Llibertats i Territoris), Annie Chapelier (Agir ensemble), Paul-André Colombani (Llibertats i Territoris), Frédérique Dumas (Llibertats i Territoris), Régis Juanico (Partit Socialista) Yannick Kerlogot (LRM), Paul Molac (Llibertats i Territoris), Sébastien Nadot (independent), Richard Ramos (Modem), Bénédicte Taurine (LFI).