Art en línia: propostes museístiques per al confinament

  • Us oferim un llistat d'algunes iniciatives artístiques a la xarxa

VilaWeb

Redacció

24.03.2020 - 01:50
Actualització: 24.03.2020 - 15:50

Les arts visuals, com la resta del sector cultural, es veuen greument perjudicades per la crisi sanitària del coronavarius 2019 i per això moltes institucions museístiques sumen forces per organitzar propostes que permetin de continuar oferint art durant el confinament. 

Són molts els museus i galeries d’art que han obert les seves mostres per a consultar-les des de casa. Us n’oferim una selecció:

Conferències d’art contemporani i visites comentades a l’IVAM

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) proposa, a través del seu canal de YouTube, un curs en línia i gratuït d’introducció a l’art modern i contemporani sota el títol ‘IVAM parla d’art’. Es tracta d’un recull de conferències i simposis que recorre aspectes conceptuals i tendències de l’art des del principi del segle XX fins a l’actualitat. Són xerrades fetes pels propis conservadors del museu per tal de visibilitzar, també, algunes de les investigacions que es fan des de l’IVAM. S’hi tracten temàtiques com ‘Pioneres de la transgressió: dones en les avantguardes artístiques’, ‘Per què no hi ha hagut grans dones artistes?’, ‘L’art “pop” en la col·lecció de l’IVAM’ o ‘Claus de l’art del segle XX’.

A més, també ha publicat en obert vídeos de visites guiades per les exposicions actuals del museu de la mà del director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, el subdirector de col·lecció Sergio Rubira, l’artista Miquel Navarro o els comissaris Rogelio López Cuenca, Alberto Mira, Javier Pérez Rojas, Josep Salvador, Irene Bonilla o María Jesús Folch.

Passejada virtual per les sales del MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ofereix itineraris virtuals per les sales del museu. S’hi poden veure itineraris expositius com ‘Les dones en l’art. De la figura inventada al cos propi‘, ‘Il·lustradors de literatura infantil‘, ‘La música de les natures mortes‘, ‘Les veus del romànic‘, ‘El bestiari en el romànic‘, ‘El llibre i la lectura a les col·leccions del museu‘, ‘L’evolució de la dona‘, ‘Dones artistes‘ o ‘Els interiors modernistes a Barcelona‘, entre més.

A més, a través de les seves xarxes socials pengen continguts didàctics sobre algunes de les peces del museu:

Catàlegs d’exposicions

El Consorci de Museus del País Valencià ha obert a tothom el fons de catàlegs de les exposicions que s’han fet als seus centres. Reuneix els llibres de mostres dels Museus de Belles Arts de Castelló, València i Alacant, de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló, del Museu d’Art Contemporani d’Alacant i el Centre de Cultura Contemporània del Carme de València, entre més. El Museu d’Art Contemporani Es Baluard també ha posat a disposició de tothom qui ho vulgui els llibrets de sala de les tres exposicions que va estrenar fa poc: les d’Ana Vieira, Martha Rosler i Marina Planas.  

Cada dia, i des de l’etiqueta #CMCVacasa, des del Consorci de Museus fan propostes didàctiques sobre les exposicions i obres del seu fons:

A més, el Centre del Carme ofereix a través de les xarxes socials una visita virtual a les seves exposicions:

I el Museu de Belles Arts de València publica vídeos de les seves obres comentades:

Xerrades, conferències i debats, en línia

Amb el confinament, molta de la programació de cicles de debats i xerrades de museus s’ha vist estroncada. Tanmateix, hi ha sales que han optat per continuar oferint la programació de manera virtual. És el cas del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que ha mantingut algunes de les conferències del cicle ‘El joc permanent’ o ‘Canviar el relat’:

També el Museu Picasso de Barcelona ha decidit de mantenir algunes de les seves propostes en línia:

Per a aprofundir més en l’art i el seu vincle amb el museu Es Baluard, l’entitat va posar en marxa, el 2013, l’’Arxiu Balears’, un projecte que té com a objectiu difondre l’art de les Illes. És basat en entrevistes en vídeo als principals protagonistes de la història del museu. 

Google Arts & Culture

Aquesta eina de Google és una finestra a més de 500 institucions artístiques i culturals arreu del món. Hi podreu trobar, a més, exposicions virtuals com les del Museu Marítim, el Museu del Disseny, el Museu Nacional de Ceràmica, el palau de les Corts, el Museu Episcopal de Vic, el Museu de la Ciència i la Tècnica, el Museu d’Art de Girona, o el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Exposicions internacionals

Les webs de molts museus de tot el món permeten fer tours virtuals per les seves sales, descobrir les col·leccions o veure continguts digitals i didàctics. Alguns exemples són el Metropolitan Museum, el Louvre, el British Museum, la National Gallery of Art, la Tate, el Prado, el Thyssen, el Reina Sofia (que inclou imatges en alta resolució del Guernica a través del seu projecte Repensar Guernica), el Museo Arqueológico Nacional, la Galleria dels Ufizzi, els Museus Vaticans o l’Hermitage.

A més, la plataforma Europeana aglutina milions d’arxius digitals de diversos museus i institucions d’Europa. A la seva pàgina es poden visitar tot d’exposcions virtuals gratuïtament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor