Descobreixen art de fa més de 12.000 anys al jaciment de Simanya Gran

  • És una de les escasses mostres d’art rupestre paleolític a l’interior d’una cova a Catalunya

VilaWeb
Redacció / ACN
02.07.2024 - 17:07
Actualització: 02.07.2024 - 18:12

Els investigadors de la darrera excavació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i la Universitat de Barcelona al jaciment Simanya Gran, situat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ha trobat art paleolític. Concretament, gravats i restes de pigment a les parets de la galeria oest de la cavitat. Si bé no hi ha datacions concretes, les característiques tècniques i temàtiques els han dut a concloure que les pintures corresponen al període conegut com a Magdalenià final, fa entre 14.500 i 12.000 anys. Els responsables de la recerca, publicada a la revista Journal of Archaeological Science Reports, destaquen que és una de les escasses mostres d’art rupestre paleolític a l’interior d’una cova a Catalunya.

En total, s’han identificat tres representacions diferents. Una formada per catorze punts de menys d’un centímetre de diàmetre, pintats en pigment vermell i formant dues línies paral·leles. Una altra formada per quatre traços discontinus que es creuen entre si, gravats a dos metres i mig del terra actual. I, finalment, una que presenta diverses línies paral·leles i pròximes entre si, coronades per un semicercle a la part superior esquerra.

Exploració de restes d'art paleolític a la cova Simanya Gran
Exploració de restes d’art paleolític a la cova Simanya Gran

La troballa es remunta a una visita feta el setembre del 2020, després de descobrir restes humanes neandertals d’almenys tres individus. En aquell moment es van observar unes restes de pigment.

D’ençà del 2019, s’han fet diverses campanyes arqueològiques al complex Simanya, el qual inclou la cova del Triangle, Simanya Petita, Simanya Gran, la cova de la Canal i la cova de l’Àngel.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor