El videomapatge torna a la Casa Batlló en un espectacle basat en la intel·ligència artificial

  • 'Structures of Being' es projectarà aquest cap de setmana, amb unes quantes sessions dissabte i diumenge

VilaWeb
Redacció
25.01.2024 - 01:50

El videomapatge torna a la Casa Batlló. Aquest cap de setmana s’hi projectarà l’espectacle multimèdia Structures of Being, obra de l’artista argentina Sofía Crespo. Com en l’obra d’Antoni Gaudí, el projecte audiovisual s’inspira en la relació de la natura i l’arquitectura. A més, ha estat dissenyat especialment per a l’edifici amb l’ajut de la intel·ligència artificial (IA). La banda sonora és obra del compositor generatiu Robert M. Thomas i ha estat creada informàticament amb algorismes. La música ha estat interpretada per l’organista Juan de la Rubia i el quartet de corda Cosmos Quartet.

L’espectacle inaugurarà la fira de tecnologia audiovisual Integrated Systems Europe (ISE), que es fa a Barcelona del 30 de gener al 2 de febrer. També forma part de les activitats per a celebrar el segon centenari del passeig de Gràcia de Barcelona i el Festival Llum BCN 2024. A més, hi col·laboren el Palau de la Música Catalana i el Barcelona Supercomputing Center.

Quan es podrà veure?

La projecció, que té dura dotze minuts, s’ha programat dissabte en quatre sessions gratuïtes cada mitja hora, entre les 21.00 i les 22.30. Diumenge també es farà entre les 19.00 i les 21.30. Així mateix, es retransmetrà telemàticament dissabte a les 20.45.

Xarxes neuronals d’IA amb propòsit artístic

Els videomapatges anteriors, dissenyats per Refik Anadol el 2022 i el 2023, van tenir un gran èxit de públic. L’artista triada ara, Sofía Crespo, és pionera per haver unit la biologia i la IA en l’obra audiovisual i gràfica, amb una reflexió sobre la nova concepció de la creativitat que les noves tecnologies han creat. La seva obra ha estat exhibida en institucions com ara el centre d’art Kunstverein Hannover d’Alemanya i el Fotomuseum Winterthur de Suïssa, a més d’espais públics com Times Square, a Nova York.

A Structures of Being proposa un viatge visual i sonor que permet de contemplar l’evolució de la vida centrant-se en materials, éssers i fenòmens naturals presents a la Casa Batlló. Crespo ha emprat xarxes neuronals entrenades per a barrejar la gran varietat de formes naturals de l’obra de Gaudí, i les ha fetes interactuar amb escannatges 3D de la façana.

El Barcelona Supercomputing Center ha participat en la seqüència aquàtica de l’espectacle. Hi ha aportat models de la circulació oceànica que serveixen per a simular els remolins de petita escala, un fenomen natural que té un paper crucial en la regulació de la temperatura de la mar. Aquestes simulacions formen part del projecte europeu DestinE, que pretén crear un bessó digital de l’oceà i del planeta Terra, una eina molt útil per a entendre i predir el canvi climàtic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor