Un original arròs de tardor: amb ànec, figues fresques i ametlles

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites de tardor'

VilaWeb

Dolors Borau

10.10.2020 - 21:50
Actualització: 22.10.2020 - 13:32

Aquesta és una recepta diferent i sorprenent creada per una amiga, la Lídia Margarit. A mi no se m’hauria ocorregut aquesta barreja d’ingredients, però com que ella pertany a la nissaga de xarcuters Margarit i fa molts anys que treballen a l’obrador i als fogons, va trobar una combinació ideal per a poder gaudir d’aquesta fruita fresca. Com que aquest arròs és molt bo, és de justícia reconèixer-ne l’autoria.

Ingredients per a 4 persones
– 2 cebes mitjanes
– 2 cuixes d’ànec confitat
– El greix del confit d’ànec (el podeu substituir per oli d’oliva)
– 2 figues fresques per persona (si pot ser, trieu-ne les més grosses)
– 4 alls
– Sal
– Pebre
– 25 g d’ametlla laminada
– 1 tassa (de la mida de cafè) plena d’arròs per persona

Preparació
– Poseu un litre d’aigua al foc
– Agafeu l’ànec confitat que hagueu comprat i en separeu el greix
– Peleu la cuixa, desosseu-la i esmicoleu-la fins a deixar la carn a tires
– Peleu la ceba i trinxeu-la a ganivet
– Poseu el greix (o l’oli) a la cassola amb la quantitat necessària per a cobrir-ne tota la superfície
– Sofregiu la ceba i afegiu-hi una mica de sal
– Peleu els alls i trinxeu-los
– Quan la ceba hagi canviat de color, afegiu-hi l’all trinxat i remeneu tot vigilant que no es cremi
– Renteu amb delicadesa les figues i talleu-les: les partiu pel mig i en feu 3 talls de cada meitat, com si fossin grills
– Poseu l’ànec desfilat al sofregit
– Afegiu les figues barregeu-les amb el greix, la ceba, l’all i l’ànec amb delicadesa, tot vigilant que no es trenquin
– Aboqueu l’arròs a la cassola de tasseta en tasseta
– Barregeu-ho tot bé, rectifiqueu de sal i afegiu-hi el pebre
– Amb el foc viu, afegiu-hi una mica d’aigua calenta, la justa per a cobrir el preparat perquè el gust es concentri
– Deixeu que faci uns quants bulls i aboqueu-hi la resta de l’aigua
– Quan tota l’aigua xarboti, rebaixeu la intensitat del foc
– Poseu una mica més d’aigua a escalfar per si cal afegir-ne més: sabreu que cal afegir-ne si l’arròs es beu tot el líquid i el gra encara no és cuit
– Quan l’arròs s’hagi begut tota l’aigua i el gra estigui al punt, apagueu el foc i tapeu l’olla cinc minuts
– Abans de servir l’arròs, poseu-hi l’ametlla laminada per sobre perquè hi doni un toc cruixent

Suggeriments
– Podeu fer servir arròs rodó o arròs bomba
– Com que és una recepta que conté arròs, les verdures del sofregit i la carn, pot ser un plat únic i, per tant, es pot acompanyar d’una amanida i prou

Observacions sobre l’ànec
– L’ànec té un preu superior a unes altres carns, però es pot fer com a plat de dia festiu
– La carn d’ànec està classificada com a carn vermella (com ho són la de vedella, el bou, el xai o algunes parts del porc)
– Té un contingut en greix més elevat que les carns blanques (com la de pollastre, el conill o el gall dindi que són molt magres)


Valoració nutricional per a una persona
Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002.

Interpretació de la taula
– Aquest plat és calòric, com tots el plats cuinats amb arròs i més ingredients, per això es pot considerar un plat únic i complet
– Conté una bona quantitat de proteïnes animals complementades amb les vegetals que aporta l’arròs
– És un plat ric en hidrats de carboni de lenta absorció: aportarà energia durant hores i trigarem a tornar a tenir gana
– El greix de l’ànec i de les ametlles conté àcids grassos monoinsaturats que són sans per a l’organisme

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor