27.03.2016 - 03:00
El Museu Valencià d’Etnologia (MUVAET) presenta l’exposició ‘Arribes o te’n vas? Emigració valenciana a Europa 1950-1970′; una mostra que no busca parlar de les dades i la història oficial de l’important moviment migratori que hi va haver en aquestes dècades, sinó dels aspectes motivacionals i íntims de les persones que van marxar del seu país per anar a treballar, mostrant així algunes de les experiències concretes que s’amaguen darrere les estadístiques.
No es tracta d’una exposició sobre migracions de llarga durada en el temps, ni sobre gent que cerca fortuna en terres remotes com Amèrica o Austràlia. Tampoc es busca explicar l’emigració només a partir de les seves causes, o a través de gràfiques i xifres. Aquesta és una exposició sobre moviments migratoris modestos: d’anada i tornada, la majoria de les vegades amb estades curtes. No només els que marxaven en són protagonistes, sinó també els que es van quedar. Una exposició on s’entén que la motivació central de la migració era la voluntat de prosperar.
Mitjançant una sèrie d’experiències, el Museu ha construït un relat de la migració valenciana a Europa entre els anys cinquanta i setanta. Hi ha exemples de tota mena, des de gent que va a França a treballar a la verema, fins a persones amb nòmina en una metal·lúrgica a Düsseldorf. L’exposició recorre, com un cicle vital, els diferents moments i experiències del procés migratori valencià a Europa.
A més d’aquesta exposició, el Museu també exposa ‘Fronteres d’Europa‘, una altra mostra que gira entorn el tema de l’emigració. Es tracta d’una reflexió sobre el concepte de ‘frontera’ analitzant les migracions en una Europa sumida en la major crisi humanitària des de la II Guerra Mundial.
Ambdues mostres es troben ja obertes al públic. ‘Fronteres d’Europa’ romandrà oberta fins al mes de maig, mentre ‘Arribes o te’n vas?’ es podrà veure fins aquest estiu.