Arriben a Sixena les 53 peces procedents del MNAC

  • Les obres han estat rebudes per la consellera de cultura del govern d'Aragó, l'alcalde de Vilanova de Sixena i altres autoritats

VilaWeb

Redacció / ACN

26.07.2016 - 18:27
Actualització: 26.07.2016 - 18:31

Les 53 peces fins ara emmagatzemades al Museu Nacional d’Art de Catalunya ja són al Monestir de Santa Maria de Sixena des de les cinc de la tarda. L’executiu català ha donat així compliment parcial a la sentència provisional del jutjat de primera instància número 1 d’Osca, que havia ordenat traslladar les 97 obres d’art en litigi a l’Aragó abans del 25 de juliol. L’enviament d’aquest dimarts, però, no inclou les 44 obres en litigi restants que hi ha al Museu de Lleida perquè estan catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni. La consellera de Cultura del govern de l’Aragó, Mayte Pérez, a més de l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, i altres autoritats aragoneses han esperat l’arribada les obres d’art des del mateix monestir.

Amb tot, el Govern ha insistit que exercirà totes les accions legals pertinents per defensar els ‘interessos legítims’ que la Generalitat ostenta sobre els béns en litigi. Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges de l’orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda de dates 28 de gener de 1983 i 17 de desembre de 1992, i pel Museu Nacional, el 20 de juny de 1994.

Les obres dipositades fins aquest matí al magatzem al Museu Nacional d’acord amb la resolució del Departament de Cultura són dues fulles de porta de fusta policromada del segle XIII; quatre frescs traspassats a tela de Mateu Ferrer i anònims del segle XVI; una pintura sobre tela del segle XII; un conjunt format per 13 petits fragments de pintures sobre tela del segle XIII; un conjunt amb 37 peces d’indumentària entre les quals hi ha casulles, estoles, maniples, dalmàtiques, capes pluvials, mantons, xals, fragments de mantellines i un vestit femení, totes datades entre els segles XVIII i principis del XX; tres reliquiaris del segle XIX; tres fragments de plats de ceràmica; dues culleres; dues palmatòries; una forquilla; un pom de bordó; un fragment de rajola; una tapa sopera de ceràmica; un plat ceràmic de color blau; una escudella ceràmica daurada; una faldilla brodada; cobertes de llibres, una col·lecció de manuals notarials dels segles XVI-XVIII, una col·lecció de pergamins, llibres de cor, cartes i documents varis; dues pedres tallades; un fragment de creu de terme; i una caixa forta de ferro.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor