Arriben 78 menors no acompanyats cada mes a Catalunya

  • El Govern demanarà a Dolors Montserrat més recursos per a refugiats

VilaWeb
Redacció
27.05.2017 - 11:35

El Govern demanarà a Dolors Montserrat més recursos per a refugiats

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

Una mitjana de 78 menors no acompanyats han arribat mensualment a Catalunya en el primer trimestre de 2017, sumant un total de 234 joves segons dades de la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, que mostren un augment respecte als 57 mensuals de mitjana de l’any passat, quan es va arribar “al màxim número històric” de 684 joves, gairebé duplicant els 377 de 2015.

“Tots els que detectem els assumim en el sistema de protecció, però cal tenir en compte que si arriben a Catalunya han passat per un altre territori” d’Espanya, perquè procedeixen de països amb els quals no té frontera Catalunya –el 57% del Marroc–, ha explicat a Europa Press el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós.

El sistema de protecció de la infància treballa “al màxim, al límit de la seva capacitat”, per la qual cosa la Generalitat demanarà a l’Estat que es corresponsabilitzi, al costat d’altres assumptes relacionats amb l’acollida de refugiats, en una reunió a Madrid amb la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat.

La reunió estava prevista per dijous passat, però va ser posposada per l’agenda de la ministra, segons fonts de la Conselleria de Treball, a l’espera d’una nova data.

Assistirà una delegació formada per la Generalitat, les entitats municipalistes, l’Ajuntament de Barcelona, entitats socials i membres del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades de Catalunya, amb la intenció de reclamar més recursos i competències, així com que es descentralitzi la gestió.

Amorós ha enlletgit que mentre el Govern i els ajuntaments catalans han impulsat accions en àmbits com el sanitari, educatiu, d’ancians i menors i en el residencial, no han rebut suport estatal fora de les places del programa, a pesar que “tot l’acolliment de persones refugiades està finançada per la UE”.

També ha lamentat que l’Estat es reservi les competències de gestió de l’acollida: “No entenem que es decideixin coses tan detallades com si s’ajuda a una pròtesi dental o un curs d’estudis postobligatoris en un despatx del Ministeri”, quan l’educació, sanitat i serveis socials estan descentralitzats des de fa 37 anys a Catalunya.

11 SENTÈNCIES

“Catalunya és competent per a set milions de persones, excepte per a 915 refugiats”, davant el que reclamaran competències, que ha afegit que han estat reconegudes per tribunals en 11 sentències de l’Audiència Nacional i, l’última, del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Aquesta última, que fa un compendi de les anteriors, reconeix que la integració implica utilitzar recursos que estan en les autonomies, ha indicat Amorós, que ha admès que no han demanat mesures cautelars de suspensió perquè no volen perjudicar les persones ateses.

També volen reclamar que es compleixin els compromisos de reassentament, ja que només s’ha arribat al 8% de les persones acordades, i “només queden tres mesos per fer el 92%”.

Ha reiterat la petició que s’obrin corredors humanitaris amb vies legals i segures, amb participació de tots els actors, per evitar la lentitud actual que es tradueix en milers de morts en el Mediterrani, “el corredor de refugiats amb més morts del món”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor