01.12.2023 - 21:40
Són uns cinc mil els quilòmetres recorreguts aquest darrer mes arran de la campanya del número 1.000 de Nós Diaro, que ens ha portat a més d’una vintena de llocs. De Xinzo de Limia a Foz, de Verín a Corcubión, de Ponteareas a Ferrol, d’A Guarda a Monforte… cinc mil quilòmetres en tot just un mes per a posar cara als subscriptors, per a compartir-hi una conversa, per a resoldre dubtes i atendre suggeriments.
Vicent, no saps com agraeixo de poder aplicar la idea de les teves trobades amb subscriptors a Galícia. Quina experiència més enriquidora! No amagaré que va ser intensa en el sentit d’haver dedicat moltes hores a la carretera, amb uns recorreguts que gairebé sempre anaven acompanyats de pluja (molta), vent i boira, i amb una xarxa viària en un estat lamentable en la major part de casos. No hi ha hagut cap trajecte en què no hagi pensat en la quantitat de vides que es podrien salvar (i accidents que es podrien evitar) si les autoritats públiques es prenguessin seriosament la seguretat viària, mantinguessin les carreteres en un bon estat i eliminessin els punts negres. És una qüestió de prioritats, i s’ha demostrat que les infrastructures, a Galícia, no ho són, ni per al govern espanyol, ni per al gallec.
Tornant als actes en si, que necessaris que són! De fet, l’any que ve m’agradaria continuar compartint amb tots els interessats en Nós Diario més converses allà on aquesta vegada no hem arribat. Gràcies a les gairebé mil persones que vau venir a demanar-nos per què no tenim delegacions comarcals; per què no fem cobertures locals; per què no tenim peces audiovisuals al diari digital; per què no publiquem pòdcasts; per què no sortim tots set dies de la setmana… Quan us vam exposar la dimensió de la redacció i els recursos que tenim, no solament ho vau entendre, sinó que vau valorar, encara més, la feina que fem.
Gràcies a tots els qui ens vau felicitar per informar, amb mitjans tan modests, de manera independent i amb una línia editorial basada en la defensa dels interessos gallecs; per la nostra secció d’internacional; per l’agenda cultural; per la pluralitat de la secció d’opinió i per la pluralitat dels més de setanta-cinc analistes que, amb diferents ideologies i perspectives, publiquen cada mes a Nós Diario; per l’ús acurat de la llengua gallega; pels números especials; per despullar, sense por, el negoci eòlic, el miner, el de la sanitat privada, el de les residències privades… per tantes i tantes qüestions que es resumeixen en el fet que un periodisme crític i valent és imprescindible per a enfortir la democràcia.
Us asseguro que prenem nota –ja em vau veure, amb l’agenda, que apuntava en cada acte– de les vostres idees per tractar de millorar dins les nostres possibilitats econòmiques, i que farem tot allò que sigui a la nostra mà per continuar treballant amb la finalitat de consolidar i en un futur, a poc a poc, engrandir Nós Diario. Tant d’afecte, tant d’ànim, tanta força, tant d’entusiasme, tantes paraules de suport… fan que superem tots els obstacles que ens posen els qui volen acoquinar-nos i posar fi a un periodisme gallec, crític i independent.
Gràcies, també, al subdirector, Alberte Mera, per esmerçar tantes hores a la feina i fer possible que jo pogués ser a tots els actes, i al company Manuel Carbón, per portar-me en aquests darrers. Gràcies, evidentment, a tots els treballadors d’aquesta casa, que saben què vol dir enfrontar-se a les pàgines en blanc cada jornada laboral, als qui atenen totes les intendències i trucades i als qui fan números perquè Nós Diario sigui viable econòmicament. I, gràcies, naturalment, al Consell d’Administració, per tant.