Arriba la sal grossa a una campanya electoral que agafa velocitat de creuer

  • La campanya electoral al País Valencià comença a pujar de to entre acusacions de corrupció, tot esperant els grans mítings del cap de setmana

VilaWeb

Quart dia de campanya electoral. Passat el cap de setmana, tot comença a agafar velocitat de creuer. El PP i el PSOE apugen les revolucions tot preparant el terreny per als seus actes centrals d’aquest cap de setmana, quan compareixeran, una volta més, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Tot és dramàtic en aquesta campanya, i també en la vinguda dels dos líders que es barallaran, a distància, per a aconseguir el mos saborós que es juga en la contesa que és la presidència de la Generalitat. Es tracta de demostrar múscul i capacitat de convocatòria.

Fins avui, el PSPV no ha descobert el secret més ben guardat: el míting de Pedro Sánchez de dissabte serà a la plaça de la Mare de Déu. Com que no poden donar una previsió de públic assistent, els socialistes han carregat la nota de premsa d’arguments i d’imatges simbòliques. Diuen que com que el lema de la ronda electoral de Ximo Puig és “A totes les places”, no podia faltar-hi la plaça de la Mare de Déu, des de la qual hi ha una visió directa al Palau de la Generalitat. Diu la nota: “Amb el Palau al fons, el president Ximo Puig continuarà impulsant polítiques per a la majoria i treballant per als valencians” i etcètera.

Amb aquest anunci, els socialistes han volgut fer ombra a l’expectació i morbositat que desperta el míting de Feijóo a la plaça de bous, l’endemà. El PP no es trau la xifra de 10.000 persones de la boca. Com en els vells temps, diuen.

Els debats municipals

Els candidats estan concentrats a transmetre missatges i promeses, a confrontar i a fer quilòmetres amunt i avall en aquest país que és llarg i estret. Les emissores de ràdio del grup PRISA havien programat per a avui el debat entre els candidats a les batllies de Castelló, Alacant i València.

Han estat previsibles, plans i sempre evitant el cos a cos. Intercanvis minutats en què les coalicions de govern han defensat la tasca feta i els aspirants han pintat el panorama urbà molt negre. Sense matisos. El pinzell gros. A Alacant s’ha escaigut una circumstància estranya, quan el primer tinent de batlle, i aspirant a la batllia, que és de Ciutadans, s’ha limitat a parlar de la seua àrea, de les inversions que ha fet, com si no haguera estat en contacte amb el batlle del PP, Luís Barcala. Barcala s’ha trobat molt tot sol a l’escenari del Club de Regates, on s’ha fet l’acte, dient que aquesta legislatura s’ha vist desemparat, sense inversions ni de l’estat ni de la Generalitat. Potser per això ha demanat el suport dels votants del PSOE.

Al debat per la batllia de València, la dreta ha parlat de criminalitat i d’ocupacions d’habitatges. És un missatge de la por que s’ha instal·lat en el debat de manera generalitzada, sense dades. La candidata del PP, Maria José Català, ha apujat el to de l’alarma i ha dit que activarà una brigada antiocupacions a la ciutat i moltes més patrulles de policia. El candidat Joan Ribó li ha respost amb xifres que ho desmentien i la socialista Sandra Gómez li ha respost que allà on ha baixat molt la criminalitat és entre els polítics valencians: “Ara són honrats i governen per a la majoria.”

El debat entre els candidats de Castelló de la Plana ha tingut un déjà-vu quan el candidat de Vox ha acusat la batllessa Amparo Marco de pactar amb comunistes i separatistes. La candidata del PP ha recollit la pilota que botava i ha dit que els socialistes pacten amb ETA.

Torna el fang

En aquesta campanya on tothom es juga tant, on no és clar cap a quina banda caurà el darrer diputat que distribuirà la llei D’Hondt, les maquinàries dels dos grans partits fan un paper fonamental i comença a fer la sensació que tot s’hi val per a assolir els objectius. Tant que a la discussió política ha aparegut l’expressió “guerra bruta”. L’han pronunciada tot de líders socialistes en saber que el Partit Popular durà a la fiscalia totes les factures sense contracte de quan Ximo Puig era batlle de Morella, entre els anys 1995 i 2003. Pretenen demostrar que va aprofitar el càrrec per a afavorir les empreses del seu germà Francis. Cerquen la confrontació amb Puig i van a Morella, el seu feu, a fer aquest anunci.

Aquest afer de les factures i concessions al germà de Puig fa molts mesos que apareix i desapareix de les pàgines de tribunals. El PP el vol mantenir viu siga com siga. També el posa damunt la taula sempre que pot. I cada volta que apareix el nom del seu germà, Puig evita de respondre a cap pregunta o a cap interpel·lació. Va ser el cas del debat de candidats de divendres passat. Carlos Mazón li ho va etzibar, i Puig va fugir d’estudi. Com fa sempre.

Qui sí que ha respost és el secretari d’Organització del partit, José Muñoz, que ha qualificat el PP de fàbrica de mentides, i llavors és quan ha demanat al PP que deixe de banda la guerra bruta. Muñoz ha recordat la sentència recent a favor de Rubén Trenzano, i ha dit que quan el PP veu que no té opció de guanyar va als tribunals per a enfangar el debat. “Presenciem la campanya més bruta que hem conegut en la història del PP”, ha dit Muñoz.

Inventari d’ofertes electorals un dilluns qualsevol

En els mítings, actes, desdejunis, passejades o trobades amb col·lectius, els candidats i els partits polítics intenten col·locar dues menes de missatges. Un és sobre el tema que és moda aquell dia, una frase més o menys enginyosa sobre un tema d’actualitat que servesca per a atacar els adversaris i assegurar-se un titular a la premsa. L’altra mena de missatge és el de l’oferta, la proposta, la promesa… Encara que aquest dietari no té la intenció de ser una antologia ni una llista de les promeses electorals dels partits polítics, avui sí que fem l’exercici de ressenyar-los. Només els que s’han dit avui.

Només avui s’ha proposat de facilitar l’accés al mercat laboral dels treballadors autònoms menors de trenta-cinc anys que, a més, tindran una exempció completa de pagar la quota del primer any d’activitat. S’ha anunciat la creació d’ajudes per a activitats extraescolars per als alumnes de primària i de secundària i que les despeses d’oftalmologia, odontologia i salut mental es podran desgravar en la declaració de la renda. També s’ha promès un tramvia per a unir el centre d’Elx amb Torrellano i la zona industrial. Una altra candidata ha anat al mercat i també ha parlat de la quota zero per als autònoms. S’ha anunciat a un lobby a Brussel·les per a incidir directament en la presa de decisions en el nucli de poder europeu. I hi haurà un pla de xoc per a netejar tot València i rescatar-la de l’abandonament. A més, València tindrà el primer centre d’esports urbans i el circuit de running més llarg d’Europa. I l’escola serà gratuïta de zero anys a tres, i es fomentarà el conreu de les cireres i hi haurà rebaixes fiscals a partir del 28 de maig.

El carrusel d’ofertes i sorpreses no para de girar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor