19.02.2021 - 16:13
|
Actualització: 19.02.2021 - 16:44
La Generalitat de Catalunya celebra enguany l’Any Joan Triadú amb una cinquantena d’activitats i iniciatives per a recordar la figura del crític, pedagog i activista cultural per la llengua. Durant el 2021, Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921 – Barcelona, 2010) serà recordat amb tres exposicions diferents, dues reedicions de llibres de memòries, un recull d’entrevistes i articles i una “Geografia Triadú” que vol deixar empremta al país més enllà de la celebració.
Aquest matí, la commemoració ha començat amb una conferència de premsa en què s’han detallat totes les activitats que es faran per a recuperar totes les cares del “dau” que representa la figura polièdrica de Triadú. La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha dit de la commemoració: “Arriba en el moment just i necessari per recordar-nos que ens cal valentia, compromís i perseverança per a fer realitat les nostres aspiracions com a col·lectivitat i com a poble que es vol alliberar.” Budó creu que la trajectòria vital de Triadú representa la història de la resistència cultural catalanista des de l’interior i ha lamentat que la majoria de les causes per les quals va lluitar continuen obertes avui dia, fet que “reclama la mateixa actitud de defensa ferma d’uns principis que tenia Triadú”.
El comissari de l’Any Triadú és Joan Josep Isern, col·laborador de VilaWeb, que va recollir la importància de la seva figura en aquest article. Avui, Isern ha explicat que l’objectiu del conjunt d’activitats previstes era “donar a conèixer un dels referents cívics i ètics més potents que tenim al país en l’últim segle”. Isern vol fer-ne valdre la contribució polièdrica: “És un dau amb moltes cares i en totes hi ha bon joc: mestre, pedagog, home de lletres, escriptor i prescriptor, crític literari, traductor, defensor del català a peu i a cavall, activista cultural…”.
Activitats a tots els llocs emblemàtics de Triadú
L’Any Triadú ha programat activitats a tots els llocs emblemàtics vinculats a l’escriptor i pedagog i algunes iniciatives que tenen la voluntat que la seva figura es continuï recordant més enllà del 2021. L’acte inaugural serà el 17 de març a la llibreria Ona de Barcelona, i a l’octubre es farà un acte institucional d’homenatge a Triadú al Palau de la Generalitat.
Triadú va néixer l’any 1921 a Ribes de Freser, on s’estrenarà una sardana dedicada a la seva figura i composta especialment per a l’ocasió pel músic Ivan Joanals. Abans que acabi el curs escolar, es batejarà l’Institut Escola de Ribes de Freser amb el nom de Joan Triadú.
Un altre dels llocs que van marcar la vida de l’escriptor és Cantonigròs, on es va instal·lar per recuperar-se d’una tuberculosi. Allà se li dedicarà un homenatge en record de la seva vinculació amb el Concurs Parroquial de Poesia (1944-1968) i, durant la Festa Major es representarà l’espectacle del poeta Josep Pedrals basat en el llibre 100 poesies catalanes que cal conèixer.
A Barcelona, es col·locarà una placa commemorativa a la casa familiar de l’avinguda Riera de Cassoles, 9, al barri de Gràcia, i també s’assignarà el nom de Joan Triadú a un espai urbà significatiu de la zona. També es treballa perquè l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès anomeni Joan Triadú el carrer Camí de can Graells, situat a la zona on hi ha l’Escola Thau Sant Cugat, de la qual va ser fundador.
Per Sant Jordi, el Departament de Cultura i el Departament de Territori i Sostenibilitat celebraran la diada batejant amb el nom de Joan Triadú un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. A més, s’editarà una làmina sobre la figura de Sant Jordi amb una il·lustració del pintor Romà Panadès i un text escrit els anys cinquanta per Joan Triadú.
La commemoració també arribarà a la universitat, amb l’organització d’un seminari dedicat a l’escriptor a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB, el 2 de juny, i amb un homenatge durant la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, a l’agost.
Les diferents facetes de Triadú s’explicaran en tres exposicions itinerants: “A dins de classe sóc feliç…”, sobre el Triadú pedagog; “Joan Triadú a la ciutat dels llibres’, centrada en el seu vessant d’escriptor, crític literari i prescriptor, i “Joan Triadú, activista”, que s’endinsarà en la tasca com a activista i promotor cultural.
Durant l’any també es publicaran una edició commemorativa del seu llibre Memòries d’un segle d’or (Editorial Pòrtic) i el llibre d’entrevistes Joan Triadú, de viva veu, a càrrec de Susanna Àlvarez (Eumo Editorial). També es digitalitzaran els llibres de Triadú Dies de memòria 1938-1940. Diari d’un mestre adolescent (Proa, 2001) i Memòries d’un segle d’or (Proa, 2008).