07.01.2021 - 16:23
La fundació Arrels ha atès un total de 2.617 persones sense llar a Barcelona durant l’any passat. La xifra és lleugerament superior a la del 2019 i significa un augment del 47% respecte de fa cinc anys. Del total de persones ateses, gairebé la meitat (més de 1.100) tractaven amb Arrels per primera vegada. La immensa majoria, un 88%, són homes, i el 12% són dones. A més, l’entitat ha acollit 2.138 persones al centre obert, adaptant els serveis i l’aforament al nou context per la covid-19. En concret, s’ha mantingut el centre com espai d’estada i resguard, però s’ha reduït el nombre de dutxes i serveis higiènics (unes cinc-centes persones beneficiades durant el 2020 respecte a les 958 durant el 2019).
També ha baixat el nombre de persones que utilitzen el servei de consigna (455 el 2020 i 596 el 2019) degut a la limitació d’aforament. Fins a 1.379 persones han fet ús del rober d’Arrels, més que l’any anterior.
Més activitat al carrer
En un any marcat per la pandèmia, Arrels ha intensificat l’activitat al carrer. Per exemple, s’han visitat 671 persones de manera continuada, un 27% més que durant l’any 2019.
A més, durant els mesos de confinament estricte, des d’Arrels es va posar en marxa un equip d’emergència paral·lel al de carrer que cada vespre sortia per lliurar kits higiènics i màscares a les persones sense llar, així com àpats i certificats per evitar multes i sancions per no estar confinades. A través de les rutes d’emergència van visitar 496 persones.
Durant la pandèmia, Arrels ha pogut mantenir l’atenció a les persones sense llar gràcies al suport de 423 voluntaris.
Més persones sense llar
A banda, la fundació ha assessorat presencialment gairebé vuit-centes persones, la majoria de les quals feia poc que vivien al carrer o estaven a punt de quedar-se sense llar.
Ferran Busquets: “Quan una persona és al carrer, cal una gestió social i no pas policial”
Segons explica l’entitat, moltes d’aquestes persones van venir a demanar orientació durant les setmanes de confinament estricte perquè havien de deixar la pensió o l’habitació de lloguer on vivien. A més, durant els últims mesos de l’any també s’han trobat persones que s’han quedat sense feina i no poden pagar l’habitatge perquè no els ha arribat l’ajut social.
En total, Arrels ha garantit l’allotjament estable a 235 persones i ha acompanyat intensament en moments de confinament i soledat. La majoria de les persones a les quals se’ls ha garantit l’allotjament viuen en visos.
Més preocupació ciutadana
La fundació també ha detectat més preocupació ciutadana per la situació de persones que dormen al ras. Concretament, durant l’any s’han fet més de 1.100 orientacions a persones preocupades per altres veïns sense llar, a persones afectades directament i a altres entitats i administracions catalanes. A més, han rebut més de 4.500 avisos a través de l’aplicació Arrels Localitzador.