08.11.2023 - 21:40
|
Actualització: 08.11.2023 - 21:42
Avui comença l’onzena Fira Valenciana de la Música Trovam a Castelló, que durarà fins dissabte, dia 11. La capital de la Plana Alta esdevindrà un any més el punt de trobada dels agents del sector. Hi haurà una àmplia programació professional, amb debats, tallers i conferències, i també música en directe, amb més de trenta-cinc actuacions, la major part gratuïtes. En serà un puntal la diversitat de llengües: a més del català, s’hi sentirà basc, gallec, asturià, anglès, castellà… I, com que la música també és un llenguatge, hi haurà grups de gèneres com ara el jazz que s’expressaran tan sols amb instruments.
D’ençà que va començar, Trovam pretén dinamitzar la música en directe i donar relleu als músics valencians perquè puguen competir en bones condicions, tant dins el País Valencià com fora. “L’objectiu és reunir els principals agents de la indústria musical per a parlar, debatre i analitzar quins són els actes de futur, veure cap on va el consum musical. Parlarem de festivals, de turisme musical o d’intel·ligència artificial”, diu Armand Llàcer, el director de la fira.
Llàcer també explica que serveix d’aparador de propostes musicals interessants, tant valencianes com d’uns altres territoris. “Els primers anys sí que era gairebé tot en valencià, perquè la música expressada en valencià era molt proscrita. Després hi hagué un canvi, un procés de normalització. Ara veiem com una cosa completament natural que Pep Botifarra puga cantar en un teatre al costat de Pedro, que és un artista de Madrid que canta en castellà, o al costat de Rozalén, o al costat de Dua Lipa, que canta en anglès, i que tant de bo la poguérem portar ací. Aquesta és l’opció que pren el sector”, diu. I afig que valoren els grups i artistes per la seua qualitat musical.
La fira, doncs, es consolida com un lloc de connexió entre els diversos gèneres musicals, estils i llengües. “A mi m’agrada comparar-la amb un jardí, on hi ha diferents classes de plantes. No tan sols hi ha un avet, o un pi, o un eucaliptus que s’ho menja tot, sinó també margarides, rosses i clavells –diu–. Potser és una imatge un poc bucòlica, però és cert que hi ha aquesta diversitat. Hi ha músiques urbanes convivint amb folk, rock, pop, amb música d’arrel… I també hi ha concerts per a un públic familiar amb xiquets.”
Una programació professional i artística
Les activitats professionals de la fira començaran amb una presentació d’iniciatives musicals de referència. També s’hi tractaran qüestions d’importància per al sector, com ara la negociació de l’estatut de l’artista o les innovacions desenvolupades per empreses tecnològiques dedicades a la música.
Una novetat d’enguany és el programa formatiu Trovam+, dissenyat en col·laboració amb la productora Live Nation i destinat als alumnes universitaris. També hi haurà una sessió de les V Jornades de Turisme i Indústria Musical (TIIM) i es faran públiques les nominacions dels sisens premis Carles Santos de la música valenciana. A més, hi haurà un espai reservat perquè els agents es puguen conèixer directament i negociar contractacions en reunions ràpides.
Quant a la música en directe, hi haurà actuacions de grups i artistes valencians reconeguts, com ara el Diluvi, que farà un dels últims concerts abans de l’aturada temporal. Pep Gimeno, Botifarra, un dels màxims exponents de la música d’arrel, escenificarà l’espectacle Ja ve l’aire. I també s’hi destaca la presència de Noèlia Llorens Titana, la Maria, Faixa, The Dance Crashers i Maluks. A més, hi haurà la mallorquina Júlia Colom i el principatí Pol Batlle. La major part dels directes es faran a les sales de l’Auditori i Palau de Congressos de la Plana Alta. Però també n’hi haurà en més espais de la ciutat, com ara la sala Bohemia, el pub Terra i el Teatre Principal.
Una de les actuacions més esperades serà la de l’asturià Rodrigo Cuevas, guardonat fa poc amb el Premi de les Músiques Actuals del Ministeri de Cultura espanyol. Presentarà el disc Manual de romería, en un concert que ja té totes les entrades venudes.
La continuïtat de la fira
Malgrat el canvi polític al govern de la Generalitat, que ha retallat i eliminat subvencions a unes quantes entitats que treballen en defensa de la llengua i la cultura, sembla que Trovam no perilla. La partida en el pressupost per a l’any vinent no ha minvat. Avui el president Carlos Mazón assistirà a la inauguració de la fira, cosa que Llàcer veu amb bons ulls. De fet, és la primera vegada que la màxima autoritat de la Generalitat acudeix a la fira a donar suport a la indústria musical. També hi anirà la batllessa de Castelló, Begoña Carrasco.
“Aquests últims deu o dotze anys hem creat col·lectius professionals de mànagers, de festivals, de promotors musicals, de sales… Gairebé un centenar d’empreses musicals ja estem vertebrades, organitzades. Aquest teixit empresarial són llocs de faena, és economia, és dinamització cultural. Són coses que el president del Consell va veure en la primera reunió que vam tindre amb ell, i va dir que li semblava molt interessant”, assenyala. No obstant això, Llàcer prefereix anar amb cautela i no xafar-se els dits: “Ací no hi ha res segur, saps?”
Amb l’àrea de Cultura, de moment, només hi han tingut una reunió genèrica amb el director general de Cultura. “Estem a l’espera que ens convoquen per a saber quina és la seua visió, el seu projecte, i nosaltres explicar-los què desenvolupem en el sector. Necessitem també un suport, perquè això que fem a l’oficina de la música tinga un caràcter estratègic, que siga una col·laboració público-privada”, diu.
Trovam és organitzada per la Valencian Music Association, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Castelló.