Arrenca la 55a Universitat Catalana d’Estiu, amb la presència de cinc presidents de la Generalitat

  • El programa inclou debats sobre el català a l'escola i el Catalangate · Per primera vegada es lliuren dos premis de recerca

VilaWeb
Redacció
16.08.2023 - 21:40

Avui comença la cinquanta-cinquena Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, que torna a la normalitat després de tres anys de versions reduïdes per la covid. Durant set dies, del 17 al 23 d’agost, es tornaran a fer cursos i activitats que abracen diversos àmbits al liceu Charles Renouvier. Del canvi climàtic a la política, passant per la cultura, el pensament i la història. Enguany, el fil conductor serà “La particularitat i la democràcia en temps de globalització”.

Durant aquesta setmana, Prada esdevindrà un dels centres neuràlgics de la vida política, cultural i universitària, per on passaran unes quantes personalitats. El programa ofereix una varietat àmplia de cursos amb especialitats tan diferents com ara les ciències de la natura, el dret, la literatura, l’economia i el pensament. Enguany, es parlarà sobre l’oposició dels Països Catalans als projectes autoritaris espanyols, i es vincularà amb la llei de memòria històrica, l’educació en el context polític i social actual –i el català a les aules– i els envits que té la llengua en un món com més va més globalitzat.

A més, hi assistiran Pere Aragonès, Quim Torra, Carles Puigdemont, José Montilla i Jordi Pujol. Els cinc presidents de la Generalitat participaran en un acte per a commemorar els cinquanta anys de la mort del músic i compositor Pau Casals. En el cas de Puigdemont, caldrà veure si la retirada de la immunitat per part del TGUE, i la possible reactivació de les euroordres, impedeix que pugui ser-hi presencialment.

Oriol Junqueras, president d’ERC, inaugurarà l’UCE amb la lliçó “L’exili dels presidents Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas”. A l’acte, hi assistiran personalitats com ara Manel Balcells, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Yves Delcor, batlle de Prada.

També es parlarà de la persecució política arran del Catalangate. En aquest acte, hi participaran Josep M. Ganyet, enginyer informàtic; Josep Costa, polític, jurista i professor de la Universitat Pompeu Fabra; Maria Dolors Feliu, presidenta de l’ANC; i Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, participarà en un acte sobre la universitat i la Unió Europea. A més, hi haurà quatre rectors: el de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia; el de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo; la de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Àngels Fitó; i el de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente.

El programa d’actes i commemoracions d’enguany també inclou la conferència “Pompeu Fabra i la unitat de la llengua”, bo i coincidint amb els setanta-cinc anys de la mort del filòleg. En aquest acte, hi assistirà la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra. Pele Broberg, diputat al Parlament de Grenlàndia, anirà fins a Prada de Conflent per parlar sobre “El cas grenlandès i l’estatalitat danesa”. Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), participarà en un debat sobre els cinquanta anys del manifest de Prada: “El català, llengua d’expressió científica”. Els batlles d’Elna, Berga, Manacor i Alcoi parlaran sobre “Municipi i construcció de país”.

La proposta acadèmica es complementa amb tallers, espectacles i cinema a què poden assistir lliurement tots els participants. Entre els artistes, hi haurà Meritxell Gené, Flora, Ramon Gual, es Gall de sa Patera, Joan Reig, la Cobla Casesnoves, Neisha i Xavi Sarrià. A més d’un grup sorpresa.

Dos premis de recerca

La clausura anirà a càrrec de Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, i Anna Simó, consellera d’Educació. L’acte serà precedit pel lliurament del premi Canigó 2023. A més, enguany la Universitat Catalana d’Estiu també lliurarà un nou guardó, el premi Joan Artur Roura i Comas, que s’ha dividit en dues categories.

La primera distingirà un projecte de recerca sobre la història i significació de l’UCE, de l’exili o bé sobre com la cultura ha vertebrat els Països Catalans. És dotat amb tres mil euros. La segona categoria impulsarà la reivindicació del patrimoni musical dels Països Catalans amb la recuperació d’una obra o més –corals o d’orquestra– d’un compositor català. La dotació és de dos mil euros. Els guanyadors de tots dos guardons es donaran a conèixer durant l’acte de cloenda de l’UCE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor