Arqueòlegs i estudiants excaven per primera vegada a El Born CC des de la seva inauguració

  • Arqueòlegs i estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) han iniciat la primera excavació científica del jaciment del Born Centre Cultural i Memòria (CCM) des de la seva inauguració el setembre del 2013, ha explicat el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, en roda de premsa aquest dimarts.

VilaWeb

Redacció

28.06.2016 - 15:39
Actualització: 05.08.2016 - 01:40

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

Arqueòlegs i estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) han iniciat la primera excavació científica del jaciment del Born Centre Cultural i Memòria (CCM) des de la seva inauguració el setembre del 2013, ha explicat el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, en roda de premsa aquest dimarts.

El projecte, que se centra en una investigació a la casa Corrales, una de les 60 localitzades al jaciment, té com a objectiu “aprofundir en la naturalesa de l’espai i obtenir dades que permetin, juntament amb la documentació, saber com era aquesta casa” des de la seva construcció fins al moment en què es va destruir, ha explicat Vinyes.

Quinze anys després de trobar les restes i que el jaciment fos declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), es reprèn la investigació per entendre el funcionament d’una gran part de les cases del Born, que actualment es poden veure tal com van quedar el 1717, després que els propietaris les enderroquessin.

Amb la intervenció, també es pretén “solucionar la presència d’humitats, possiblement causades pel Rec Comtal que passa per sota”, que provoquen eflorescències de sals a les pedres i que podrien fer malbé aquesta part del jaciment, ha explicat el responsable de l’excavació, Toni Fernández.

Dins del programa Born.Doc, s’ha investigat tota la documentació conservada de la casa, que ha situat la construcció de l’últim paviment de pedra de l’accés a la casa l’any 1607 i també s’ha descobert la “construcció d’un trinquet, on el propietari de la casa organitzava partits de tenis”, segons Fernández.

CONVENI AMB LA UB

Les excavacions duraran un mes i estan dirigides per Toni Fernández, codirector de la intervenció arqueològica de l’any 2011-2002 i director de totes les intervencions des del 2005, i que, a més de l’equip tècnic i d’investigació, també té 12 estudiants de Grau d’Arqueologia de la UB.

A partir de les notes diàries que prendran els estudiants, al web del Born CCM es podrà consultar com s’està desenvolupant l’excavació, “les últimes troballes i totes la novetats de la investigació científica a la casa Corrales”, ha apuntat el comissionat de Programes de Memòria del Born CCM.

La investigació és la primera que es fa emmarcada en el programa ArqueoBorn, un dels tres programes del Departament de Continguts Històrics i Investigació del Born CCM i que busca “donar continuïtat a la investigació del jaciment i dels materials arqueològics recuperats”, ha apuntat Ricard Vinyes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor