Arqueòlegs espanyols localitzen a Luxor un cor momificat i 56 objectes relacionats amb l’embalsamament

  • L'expedició arqueològica que dirigeix el professor de la Universitat d'Alcalá de Henares (UAH), Antonio J. Morales, ha localitzat a Luxor (Egipte) una cambra amb un dipòsit de 56 gerres que contenen productes i materials utilitzats per l'embalsamament. Un dels objectes trobats dins d'una de les gerres és un cor momificat.

VilaWeb
Redacció
22.05.2017 - 15:55

MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

L’expedició arqueològica que dirigeix el professor de la Universitat d’Alcalá de Henares (UAH), Antonio J. Morales, ha localitzat a Luxor (Egipte) una cambra amb un dipòsit de 56 gerres que contenen productes i materials utilitzats per l’embalsamament. Un dels objectes trobats dins d’una de les gerres és un cor momificat.

La troballa s’ha produït al pati de la tomba del visir Ipi –un alt càrrec de l’elit durant el regnat d’Amenemhat I, en el Regne Mitjà–, i ha ocorregut durant la tercera campanya de l’expedició, denominada ‘The Middle Kingdom Theban Project’, a Deir el-Bahari, que duu a terme la UAH en col·laboració amb el Ministeri d’Antiguitats egipci i l’Inspectorat de Luxor.

El principal propòsit de ‘The Middle Kingdom Theban Project’ és l’estudi arqueològic i epigràfic de les tombes de Henenu i Ipi, i de la cambra funerària i del sarcòfag de Harhotep, així com la conservació d’aquests monuments i altres localitzats a Tebes (Luxor).

L’especialista Salima Ikram, professora d’Egiptologia de la Universitat Americana del Caire i membre de l’equip, ha estat qui ha identificat l’òrgan, que es trobava dipositat en una de les gerres. Segons indica la UAH, la pràctica d’extreure el cor dels difunts no sembla comú, per la qual cosa investigaran més sobre aquest descobriment.

Aquesta col·lecció de materials oferirà als membres del Middle Kingdom Theban Project “una oportunitat excel·lent per a l’anàlisi científica d’aquestes substàncies, components, tèxtils i restes humanes oposades en aquest dipòsit”, segons ha assegurat Morales.

Així mateix, el seu estudi ajudarà a conèixer el tipus de tècniques de momificació aplicades, i els possibles actes rituals que s’haguessin realitzat durant el procés. “Encara que la quantitat de materials oposats és similar als de la tomba del supervisor Wah –descoberts en una cambra subsidiària del complex de Meketre, també a Luxor–, que ara es troben al Museu Metropolità de Nova York, el repertori d’Ipi va ser realment utilitzat en la momificació”, ha assenyalat Morales.

El dipòsit de materials utilitzats per embalsamar i momificar el visir Ipi contenia originalment 67 gerres, diversos sudaris i llençols de lli, mocadors i diversos tipus de benes, teles i peces per cobrir dits, mans, i altres parts del cadàver del difunt. A més, el dipòsit també contenia uns 300 sacs de sal de natró, olis, sorra i altres substàncies, així com les tapes de les gerres i un escalpel.

L’egiptòleg nord-americà Herbert Winlock ja va localitzar, el 1921 i 1922, part d’aquests materials en una cambra auxiliar situada al mateix pati. “En aquest moment, diverses gerres, bols, escalpels i una taula de momificació van ser enviades al Museu Metropolità d’Art de Nova York, però 56 gerres i els continguts de les mateixes, que els embalsamadors i sacerdots segurament van dipositar en aquesta sala perquè no podien acompanyar l’amo de la tomba per no ser materials purs, mai van ser excavats fins ara”, ha assenyala Antonio J. Morales, que ha qualificat aquesta troballa de “sorpresa”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor