Arqueòlegs confirmen l’existència d’un temple en el fòrum romà de Llívia

  • La investigació ha confirmat l'existència d'un edifici a l'eix central del fòrum, sobre un podi que s'elevava dos metres per sobre del nivell d'una gran plaça porticada

VilaWeb

Europa Press

31.10.2016 - 02:00

Un equip d’arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (Icac) han confirmat l’existència d’un edifici de grans dimensions, que han identificat amb un temple, en el fòrum romà de Llívia (Girona).

La investigació ha confirmat l’existència d’un edifici a l’eix central del fòrum, sobre un podi que s’elevava dos metres per sobre del nivell d’una gran plaça porticada, ha informat aquest divendres la UAB.

D’acord amb els treballs que van confirmar en anteriors campanyes en el jaciment que la dimensió en amplada del fòrum era de 42,5 metres, els treballs del nou sondeig es van centrar a comprovar la presència d’un possible recinte sagrat que presidís el conjunt.

Els treballs van permetre trobar la continuació del mur septentrional del fòrum i un mur lateral en forma de L, que semblava delimitar el podi del possible temple.

A l’interior del que seria la cel·la del temple s’ha pogut documentar un paviment d”opus signinum, amb rajoles de pissarra i de marbre incrustades, formant un rectangle davant d’un basament d’obra sobre el qual es trobaria l’estàtua de culte, i en les parets es conserven restes de revestiments parietals pintats que la decoraven.

Fragments de marbre
A l’àrea contigua al podi i a l’edifici s’ha trobat un mur posterior d’època tardoromana, que s’adossa a l’estructura del temple i que incloïa en el seu tapiat nombrosos fragments de peces de marbre trossejades i reutilitzades com a material de construcció.

Alguns d’aquests fragments, segons els arqueòlegs, corresponen a estàtues monumentals de mesures de gairebé el doble de l’escala humana, i són de marbre blanc de gra fi, probablement de Carrara.

A partir d’aquestes evidències, els arqueòlegs que han dirigit l’excavació, Jordi Guàrdia i Cèsar Carreras, creuen que podrien correspondre molt probablement a figures de divinitats o emperadors divinitzats, presents originalment en la cel·la del temple.

Els arqueòlegs consideren que el fòrum de Iulia líbica ha estat abandonat com a tal al segle III i desmuntat per a reaprofitar els materials nobles de la seva arquitectura, i sobre les seves runa, s’han trobat noves fases constructives que van continuar reutilitzant la sòlida arquitectura original, fins a com a mínim el segle VII.

El fòrum romà descobert a Llívia és l’únic conegut en una vall pirinenca, ciutat que era la capital dels ceretans, i les excavacions es van iniciar fa 20 anys.

A causa de la importància i significació de la troballa d’aquest complex arquitectònica d’època imperial, les institucions preveuen construir un projecte que permeti posar en relleu i aprofitar els valors arqueològics i monumentals d’aquest fòrum romà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor