La cara oculta de la venda d’armes al règim saudita: Espanya paga més de cent milions en suborns

  • La fiscalia anticorrupció desvela que l'empresa pública Defex va desviar diners durant vint-i-cinc anys per pagar suborns a funcionaris saudites

VilaWeb
Redacció
09.01.2020 - 11:17

Cent milions d’euros en suborns i comissions. Això és el que va pagar l’estat espanyol, mitjançant l’empresa pública Defex, per aconseguir onze contractes armamentístics a l’Aràbia Saudita. Segons que publica El Mundo, la fiscalia anticorrupció ha desvelat que entre 1991 i 2014 es van desviar diners públics per pagar a funcionaris saudites, entre els quals l’agregat militar de l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Madrid, Al Shamuary.

Cal recordar que Riad és un dels clients armamentístics més importants de l’estat espanyol: les corbetes de Navantia, bombes làser, etc. De fet, Felipe VI no ha dubtat en viatjar a la capital saudita pel bé de les relacions econòmiques d’ambdós països.

L’empresa d’exportació d’armes Defex, disolta per l’últim govern de Mariano Rajoy, acumula un bon historial d’escandols i negocis foscos, que han comportat la desaparició de 220 milions d’euros en països com l’esmentada Aràbia Saudita, Angola, Camerun i Egipte.

Els onze contractes investigats són principalment per municions i recanvis, que van suposar una facturació de gairebé cinquanta-un milions d’euros, pràcticament la meitat dels diners desviats durant vint-i-cinc anys. A diferències de la resta d’escàndols, en aquest peça, la fiscalia ha descobert que Defex també pagava les comissions i suborns de les empreses intermediàries —Nytel i IKE— a funcionaris saudites. Per fer-ho, feia servir empreses pantalles a paradisos fiscals com les Illes Verges, Panamà, Bahames, Delaware, Illes Caiman o L’Illa de Man.

En l’escrit d’acusació, el fiscal Conrado Sáiz acusa vuit persones i quatre empreses, entre les quals Defex, per corrupció en transaccions comercials internacionals, organització criminal, falsedat documental, emblanquiment de capitals i malversació de diners públics. Per això demana penes de gairebé trenta anys de presó i multes milionàries. Defex, per exemple, li exigeix quaranta-cinc milions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor