20.10.2020 - 10:59
|
Actualització: 20.10.2020 - 18:48
La presidenta del govern de les Illes, Francina Armengol, ha assenyalat en el seu discurs del primer debat de política general del seu segon mandat que la principal debilitat de la societat de les Illes és l’excessiva dependència del turisme: ‘No podem viure d’un sol sector, per molt fort i competitiu que sigui.’ Armengol ha centrat l’inici de la seva intervenció en l’impacte de la pandèmia de coronavirus, que ha matat a les illes a 334 persones i deixa una ‘societat hibernada i de pobresa en augment’ malgrat l”esforç públic mai vist’ per al manteniment de l’ocupació per mitjà dels ERTE.
Malgrat que ‘el malson no ha acabat’, ha subratllat que el futur de les Illes està en mans dels seus ciutadans, als qui ha demanat ‘disculpes’ pels possibles errors, i que per a superar la crisi cal reprendre un ‘rumb’ marcat per la justícia social, la competitivitat econòmica, la sostenibilitat mediambiental i l’enfortiment de la cultura, l’educació i la sanitat.
Així, ha reconegut que la pandèmia ‘despulla les nostres febleses‘, però ha destacat que també ‘ressalta les nostres fortaleses’. I d’aquestes, ha dit que ‘la fortalesa més grossa és, sens dubte, el nostre estat del benestar’, el sistema de protecció pública dels més desfavorits amb recursos com la llei de dependència, la renda social i l’ingrés mínim vital, i també la ‘fermesa dels ciutadans’ per a complir amb les mesures preventives davant la covid, que ha permès contenir les dues onades de la pandèmia.
Però també ha posat l’accent en la feblesa que representa el monocultiu turístic, que requereix un major esforç per la diversificació econòmica. ‘Aquestes illes no es poden tornar a veure en una situació com l’actual la pròxima vegada que una amenaça toqui a la nostra porta’, ha emfatitzat.
La presidenta ha recordat que l’enfonsament de l’economia balear és producte de la ‘forta dependència del turisme’ internacional, amb una caiguda de PIB del 40% en el segon trimestre del l’any i que ha ampliat les xifres de l’atur fins a les 77.000 persones.
Pla de xoc
Com a mesura per a pal·liar el dany que està causant la pandèmia, especialment en el sector dels serveis, la presidenta ha anunciat un pla de xoc de 72 milions d’euros que segons ha dit, beneficiarà 30.000 treballadors de les illes.
‘Sabem que les polítiques actives d’ocupació són les eines més útils per afrontar una situació complexa com la que vivim, que ens obliga a trobar noves vies que facilitin l’ocupació’, ha subratllat Armengol .