Armengol diu que no ha parlat mai amb Ábalos sobre les màscares del cas Koldo

  • L'ex-presidenta de les Illes culpa el govern de Marga Prohens de no haver mantingut la reclamació per les màscares defectuoses

VilaWeb

EFE

29.02.2024 - 12:27
Actualització: 29.02.2024 - 13:18

La presidenta del congrés espanyol i ex-presidenta de les Illes, Francina Armengol, assegura que mai va parlar amb José Luis Ábalos sobre les màscares del cas Koldo ni de la reclamació que va presentar per sol·licitar la devolució d’una part del seu import després de comprovar que no s’adequaven al contracte signat, segons que han relatat fonts properes a la presidenta.

L’entorn d’Armengol ha transmès aquesta informació després de fer-se públic que el jutge que investiga el cas Koldo hagi assenyalat l’ex-ministre socialista com a “intermediari” en les “gestions” realitzades pel seu ex-assessor Koldo García per intentar de solucionar la reclamació de 2,6 milions d’euros del govern de les Illes.

Les mateixes fonts neguen que la presidenta rebés cap pressió perquè es retirés la reclamació que es va començar a tramitar el març de 2023.

Segons la interlocutòria del passat 7 de febrer, el jutge de l’Audiència espanyola Ismael Moreno situa a Ábalos en una reunió amb Koldo García el 10 de gener en una marisqueria de Madrid amb la finalitat que d’arribar a un acord en el marc de la reclamació de 2,6 milions efectuada per l’administració de les Illes pel sobrecost en una compra d’1,5 milions de màscares.

Armengol s’ha mostrat sorpresa per totes les informacions que s’estan publicant i fonts properes a ella reiteren que en tot cas aquesta intermediació seria amb l’actual govern de les Illes, que encapçala Marga Prohens.

Les mateixes fonts insisteixen que tota la contractació es va fer de manera legal, va ser fiscalitzada i els contractes no depenien de la decisió personal d’Armengol, sinó de l’administració en ser una responsabilitat funcionarial.

D’altra banda, avisen que les màscares no eren falses perquè encara que no valien com a material sanitari per als hospitals podien tenir un altre ús.

Segons les mateixes fonts, l’abril de 2020 el Ministeri de Transports va informar el govern de les Illes que contractava una empresa que tenia màscares. El dia 24, Soluciones de Gestión va confirmar al Servei de Salut de les Illes que pot proveir 1,4 milions de màscares.

El Servei de Salut va realitzar la contractació el 29 d’abril i el 25 de maig es van analitzar les màscares, “una pràctica que el govern balear realitzava amb tots els comandes com una comprovació extra per majors garanties per a les persones”.

El 8 de juny els tècnics van concloure que les màscares no tenien la suficient qualitat per a professionals sanitaris, encara que sí per a ús al carrer i per aquest motiu es van emmagatzemar, per si eren necessàries, tal com va marcar el criteri de l’Organització Mundial de la Salut, i per si s’havia de fer una posterior reclamació per incompliment parcial del contracte.

En aquest sentit, fonts properes al govern d’Armengol reiteren que la intervenció de l’administració de les Illes va fiscalitzar el 2021 i 2022 més de mig centenar d’expedients, entre els quals el de l’empresa vinculada en el cas Koldo, i va concloure que no hi va haver cap irregularitat.

El 20 de març de 2023, el director general del Servei de Salut va informar per escrit a l’empresa de la reclamació d’aquests diners i el 5 de maig es va fer l’expedient de reclamació formal per incompliment del contracte, de manera que es reclamen 2,6 milions d’euros dels 3,7 que es van pagar.

Així mateix, les fonts indiquen que l’informe es deixa signat i la reclamació començada, i així se n’informa el govern entrant del PP.

“El govern balear va ser el perjudicat per la diferència de preu, i per això va reclamar dins el termini i en la forma escaient”, reiteren les mateixes fonts al mateix temps que es pregunten “per què el govern actual va deixar caure la reclamació que va posar l’executiu d’Armengol?”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor